Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown All Hail the Toshan Man, Auchentoshan 2010 Whisky Barrel Aged Imperial Stout, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 13%

Toshan Man Stout

Meer dan anderhalf jaar geleden werd ik door de sympathieke beercrew van FoxTown gecontacteerd: we kunnen de hand leggen op een leeg vat dat eerder Auchentoshan 2010 heeft grootgebracht. Wat moeten we daar mee aanvangen? Mijn antwoord was kort en krachtig : kopen en vullen met jullie geweldige stout Ten Minutes to Midnight. Of ik de peter van dat vat wilde worden? Dat moest wel een strikvraag zijn. Uiteraard! En kijk, in augustus werd ik erg aangenaam verrast met dit heerlijke bier, dat voorzien is van een erg mooi label (ja, ik geef toe, dat streelt mijn nu al niet onaardige ego). De Toshan Man heeft nu zijn eigen stout! Hij schenkt gitzwart met een beige kraag die snel gaat liggen, maar wel een mooie film op het bier laat staan.

Donkerzoete neus op rozijnen en chocolade, een hint van chicorei en een mooie herbale toets. Koude koffie en iets van karamel. Dat begint alvast erg goed.

Oh, oh, oh! Volle body, lekker volmondig en romig met de klassieke trekjes die een goeie stout moet hebben (koffie, karamel, gestoofd witloof, chicorei), maar dan flink opgesmukt met iets herbaals en fris… ik meen de whisky zelfs te herkennen! Ik krijg een toets van citrus door, zoals je die ook heb wanneer je een kwartje citroen in een stevige espresso dropt. Hij danst op de tong, dankzij een goeie carbonatie. Deze stout is thuiskomen!

De afdronk is middellang, zoet en verrassend fris (weer die citrustoets). Zalig.

Het is hun beste stout totnogtoe (ik weet het, ik ben bijzonder bevooroordeeld, maar het is echt niet anders). En just so you know : All Hail the Toshan Man is een grapje dat ik enkele jaren geleden in het leven riep. Wie mij op een festival met die woorden begroet, krijgt de eerste whisky immers on the house. Ik ben erg vereerd met dit bier, mannen. Dankjewel!

Geproefd door Mark Dermul op 22-08-2024