Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jack Daniel’s 1904 Gold Medal Replica

Tasting Notes Posted on 18/07/2024 16:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s 1904 Gold Medal Replica, OB 2004, 1.500 ml
Kleur: vol goud
ABV: 45%

St Louis

De Gold Medal 1904 is de eerste gouden medaille die Jack Daniel’s in de wacht sleepte tijdens de World’s Fair in St Louis, Missouri. Bijna een eeuw later, in 1996, bracht het bedrijf deze commemorative botteling voor het eerst op de markt. Ik proef echter van een latere release uit 2004, ondertussen toch ook al twee decennia op fles.

Vanille, houtlijm, bananenchips en violetjes. Met pijn in het hart moet ik toegeven dat ik deze neus wederom maar magertjes vind.

De body is aan de lichte kant, de smaak mierzoet. Een karrenvracht aan vanille, wat honing, toffee en flink wat florale toetsen. Deze flirt zelfs met parfum! En bovendien is hij flink alcoholisch. Neen, het is niet mijn ding.

De afdronk is middellang en redelijk scherp. Zeg gerust astringent. En hij laat de mond droog achter.

Pfftt… ik blijf teleurgesteld achter. Ahem… iemand 1.500 EUR te veel? Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jack Daniel’s 1981 Gold Medal

Tasting Notes Posted on 18/07/2024 06:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s 1981 Gold Medal, OB 2006, 1.000ml
Kleur: koper
ABV: 43%

Amsterdam

In 1996 lanceerde Jack Daniel’s de zogenaamde Gold Medal reeks – die zo’n 10 jaar stand hield – met niet minder dan zeven bottelingen ter ere van de gouden medailles die de distilleerderij behaalde op verschillende concours wereldwijd. De eerste gouden medaille behaalde JD in 1904 – daarover later meer – en er volgden er nog een aantal,  waarvan de laatste in 1981. Op dat ogenblik was JD wereldwijd een succes en besloot het bedrijf te wedijveren in een wedstrijd in Amsterdam, Nederland. Uit niet minder dan 500 inzendingen werd Jack Daniel’s met de hoofdprijs, de zogenaamde Grand Gold Medal, iets wat ze met deze 7e en laatste speciale release wilden vieren in 2006.

Zoet op maïs en vanille en wat florale toetsen. In de verte iets wat me aan… cola doet denken. En iet van koude koffie, maar alles bij elkaar is dit toch maar een hele gewone JD, toch?

Lekker olieachtig, dat wel. Bijna stroperig, zelfs. Goeie body! Karamel, Café Noir koekjes, crème brûlée, ja… op smaak is het wel goed, hoor. Dit is veel beter dan de neus beloofde. Zacht kruidigheid met kruidnagel en kaneel op kop, gevolgd door een iets bittere toets als van walnoten en zoethout. Mooi!

De afdronk houdt mooi het midden tussen zoet en bitter met een zacht drogend element naar het einde toe.

De neus was maar heel gewoontjes, maar eens voorbij de lippen bleek deze wel een erg goeie JD te zijn. Vandaag de dag betaal je wel zo’n 500 EUR voor deze fles. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).