Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch 4 Year Old 2018 for The Barrel Baron, OB 2023, 500ml, Cask #115 First Fill Bourbon Octave, 89 bts
Kleur: goud
ABV: 57.7%

Journeyman

Jawel, dit is weer een release van mijn goeie vriend Marcel Kip, waarvan ik het genoegen had de spirit reeds eerder te proeven, nota bene in 2019 en opnieuw in 2020. Toen The Barrel Baron het vat liet bottelen in 2023 leverde het 89 flessen op vatsterkte op. Op het label staat First Fill Bourbon Octave… ik ga nog een stap verder en verklap jullie graag dat het een vat was van de Journeyman Distillery, een distilleerderij uit Michigan, opgericht in 2011.

De spirit – nu whisky – heeft duidelijk een hele weg afgelegd. Toen ik hem eerder proefde, leed hij nog aan flink wat off-notes en had hij duidelijk nog wat tijd nodig, maar nu met zijn vier jaar rijping is hij geëvolueerd naar een mooie malt met best wat vanille en wit en geel fruit, honing en iets pikants wat me bijna aan rogge doet denken. Ontbijtgranen en de bast van een jonge boom, maar ook een hint van haver (waar komt dat vandaan?) en nagellakverwijderaar. Dat laatste is géén off-note, voor alle duidelijkheid.

De malt komt relatief stevig binnen en tintelt op de tong. Jong, zonder enige twijfel (maar ja, dat staat ook op het label natuurlijk) en daardoor nog wat scherp. Het zoete wordt flink tegengas gegeven door licht bittere toetsen als van walnoten of tamme kastanjes.

De finish is eerder kort en tintelend, met een vreemd zilt randje op  het sterfbed.

Misschien had deze toch nog iets langer op vat mogen blijven liggen. Neemt niet weg dat hij aangenaam is, hoor.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).