Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: BrewDog Puppet Master

Tasting Notes Posted on 16/04/2024 16:30

Brouwerij: BrewDog
Regio: Schotland
Fles: BrewDog Puppet Master, West Coast IPA, 440ml
Kleur: blond
ABV: 6.5%

Democracy for Dummies

Voor mijn tiende ontmoeting met deze Schotse, eigenzinnige en ondertussen bijzonder grote brouwerij, geniet ik van de BrewDog Puppet Master, een West Coast IPA. Het verschil met een klassieke IPA is dat bij deze Amerikaanse variant gebruikt wordt gemaakt van een dubbele portie hoppen (in dit geval Columbus, Citra, Simcoe en Azacca), waardoor er flink wat citrus en dennenappels verschijnen. Hij schenkt een troebel blond met een mooie witte kraag die heel lang overeind blijft.

Heerlijk frisse neus op citroen, hars en vooral pompelmoes. Nog wat zoete mout op de achtergrond, maar dit is vooral erg fruitig met een mooi, licht bittertje. Ik kan me amper bedwingen om een flinke slok te nemen.

Op smaak kan hij de belofte van de neus niet helemaal waarmaken, helaas. Lekker, versta me niet verkeerd, maar een pak minder intens dat de neus aankondigde. Het bittertje is netjes (de pit van een pompelmoes, zeg maar), maar de fruitigheid is wat underwhelming. De hint van citrusfruit en ook wat steenfruit (vooral perzik, dan) is erg zacht en je moet er wat naar zoeken.

De finish is dan weer best aangenaam, met een mooie balans tussen het zoete fruit enerzijds en een hoppig bittertje anderzijds.

Democracy for Dummies, staat er nog op het blik te lezen. Dat is een knipoog naar de naam van het bier, natuurlijk, maar verder heeft het voor mij weinig betekenis. Bedankt, Rik, voor dit aangename biertje.

Geproefd door Mark Dermul op 20-10-2023Bier: Grimbergen Astrum Pale Ale

Tasting Notes Posted on 16/04/2024 06:30

Brouwerij: Grimbergen Microbrouwerij
Regio: België
Fles: Grimbergen Astrum Pale Ale Microbrew #3, 33cl
Kleur: amber
ABV: 6%

Fazant

Het derde en laatste biertje van de microbrouwerij aan de abdij van Grimbergen – geopend in 2019 – is deze Astrum Pale Ale op 6%, die gebrouwen werd met Vlaamse hoppen, maar ook met Galaxy hop uit Australië, voor het eerst gekweekt in 1994. Hij schenkt amberkleurig met een mooie, witte kraag met die lekker lang blijft staan en het bier een aantrekkelijk uiterlijk geeft.

Heerlijk soepele neus op tropisch fruit (dank u, Galaxy hop) dat doet denken aan sinaasappel, kruisbes, passievrucht en papaja. Maar hij heeft ook iets aantrekkelijk kruidigs, moet ik zeggen. Dit is een uitstekende neus!

Dit gaat gevaarlijk vlot naar binnen, moet ik zeggen. Verfrissend en dartel op de tong met wederom die toetsen van tropische vruchten, aangevuld met zoete mout, zachte kruiden en een perfect bittertje dat voor een prima balans zorgt.

Frisse afdronk op zoete mout en zachte kruiden.

Zonder enige twijfel mijn favoriet van de drie innovatieve brouwsels. Hij paste prima bij mijn hoofdgerecht van fazant met kroketjes. Santé, Marc D, voor dit leuke eindejaarsgeschenk.

Geproefd door Mark Dermul op 31-12-2023