Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

An Iconic Speyside 9 Year Old 2010 The Octave Duncan Taylor for Drankenshop Bams

Tasting Notes Posted on 02/05/2023 16:08

Distilleerderij: Glenfarclas
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: An Iconic Speyside 9 Year Old 2010/2020 Duncan Taylor, The Octave #2925469 for Drankenshop Bams, 96 bts
Kleur: licht goud
ABV: 54.1%

Perzik

Hoewel het niet expliciet op het label vermeld staat, is deze ‘Iconic Speyside’ naar verluidt een Glenfarclas. Hij werd speciaal gebotteld voor Drankenshop Bams in Maastricht. Ik ben daar ooit eens binnengestapt en werd daar bijzonder goed onthaald. Ben je in de buurt, spring er dan zeker eens binnen. Toffe mensen en een assortiment waar je erg blij van wordt. Martijn en zijn team haalden 96 flessen van dit spul in huis dat na een reguliere rijping nog 9 maanden werd gefinisht op zo’n klein vaatje dat we kennen als ‘Octave’.

Boterbabbelaars, toffee, wit fruit en eik… Ik moet bekennen dat ik de neus goed vind, maar zeker niet wereldschokkend. Het hout van de eik overheerst zelfs een beetje naar mijn goesting.

Op smaak is het al een pak interessanter. Mooi olieachtig, wit fruit, honing, kruidigheid van de eik met zachte tannine, maar wel mooi gebalanceerd. Hij krijgt zelfs bij de tweede slok iets snoeperigs, als van Superman logos (u weet wel, met perziksmaak).

De afdronk is lang, zoet, kruidig en lekker bevredigend.

Leuke Glenfarclas omwille van het feit dat hij op een bourbonvat zat, iets wat je niet vaak tegenkomt bij deze distilleerderij. Merci, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



GlenDronach 11 Year Old 2003 Single Cask for The Nectar

Tasting Notes Posted on 02/05/2023 06:07

Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenDronach 11 Year Old 2003, OB 2015 for The Nectar Belgium, Sauternes Wine Cask #2545, 305 bts
Kleur: koper
ABV: 56.6%

IPA

Dit single cask van GlenDronach werd in 2015 gebotteld voor Belgisch importeur The Nectar. De malt rijpte 11 jaar lang op een Sauternes wijnvat, dat nog 305 flessen opleverde. Vandaag de dag tel je hier helaas zo’n 300 EUR voor neer.

Ooh, dit is een lekkere neus. Geel en oranje fruit (te veel om op te noemen), aangevuld met groene druiven en een hint van ontbijtgranen met stukjes appel. Wat honing en iets van amandelpasta. Absoluut geweldige neus. Ik kan hier zonder problemen een kwartier van genieten, louter met de neus in het glas.

Goeie body en onmiddellijk flink zoet. Speels, bijna, ondanks de vatsterkte. Wederom geel en oranje fruit, aangevuld met iets van bijenwas en honing. Ik moet even aan een IPA biertje denken. Waar kwam dat vandaan? Maar erg goed, hoor. Lekker zoet en uitnodigend met een mooi kruidig randje. Ik ben hier zot van!

De lange afdronk begint mierzoet en voegt dat een licht drogende toets van eik toe.

Fantastische vatselectie van The Nectar. Jammer dat ik deze destijds gemist heb… Gelukkig kon ik een sample bemachtigen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).