Brouwerij: De Halve Maan
Regio: België
Fles: Straffe Hendrik Quadrupel, 330ml
Kleur: bruin
ABV: 11%

Brugse Quadrupel

Na de Straffe Hendrik tripel is het nu tijd voor hun Quadrupel, een donker bier van hoge gisting met hergisting in de fles. Het wordt geproduceerd door brouwerij De Halve Maan in Brugge, van 5 moutsoorten, hop, gist en water. Het verscheen op de markt in 2010 en heeft al verschillende internationale prijzen in de wacht gesleept, waaronder zilver en twee keer goud in Australië, om maar iets te noemen. Hij schenkt, zoals verwacht, donker als koffie met een beige kraag met grote bellen die mooi overeind blijft.

De neus is klassiek op donker fruit, gebrande mout en wat aardse toetsen. Iets van chicorei, maar slechts een beetje. Grof meergranenbrood. Deze is vooral zoet, weinig bitter.

Hij is lekker romig in de mond. En zoeter dan de neus al deed vermoeden met chocolade en rozijnen. Relatief kruidig, ook. Kapt gevaarlijk vlot binnen, ondanks het feit dat dit bier toch op 11% zit.

De afdronk is verrassend lang, donkerzoet op koffie en chocolade en… gestoofd, gekarameliseerd witloof. Lekker!

Hoewel hij erg klassiek is en er niets echt uit springt wat hem onderscheid van andere quadrupel bieren die ik al proefde, kan ik niet anders dan deze gewoon heel erg lekker vinden.

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)