Brouwerij: De Halve Maan
Regio: België
Fles: Straffe Hendrik Tripel, 330ml
Kleur: amber
ABV: 9%

Brugse Tripel

Ik heb al het genoegen gehad om de Brugse brouwerij De Halve Maan te bezoeken. Maar ik had nog maar enkel hun Brugse Zot en Sportzot gedronken, maar nog nooit iets uit hun reeks Straffe Hendrik. Ik weet het, da’s beschamend. Maar toen ik voor mijn verjaardag van vrienden Benny en Nadine een aantal flesjes cadeau kreeg (waarbij ze het label subtiel hadden veranderd naar Straffe Mark, wat ik erg grappig vond), zag ik mijn kans schoon dat recht te zetten. Ik begin alvast met hun Brugs Tripel Bier, dat goudblond tot amberkleurig schenkt met een witte kraag met grote bellen die heel de proefsessie door stand houdt. Dat ziet er best smakelijk uit. Het werd voor het eerst in 1981 gebrouwen naar aanleiding van de inhuldiging van het beeld van Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers. Het werd gebrouwen met zes moutsoorten en is stevig gehopt met Saaz en Styrian Golding.

De neus is uitnodigend bitter en kruidig op gember, koriander en een hint van mandarijn. Compleet verstoken van zoetigheid. Nog iets van zwarte peper. Het water komt me in de mond. Ik ben klaar voor een flinke slok!

Lekker volmondig! Op smaak krijg ik slechts een hint van fruit – wederom van de citrusfamilie en nu zou ik eerder honingpomelo zeggen – met een subtiele toets van ijzer, alsof ik mijn biertje uit blik heb geschonken. Het stoort allerminst. Zachtjes bitter en zoeter dan de neus deed vermoeden. En kapt gevaarlijk vlot binnen, ondanks de 9% ABV.

De afdronk is aan de korte kant en lijkt nu plots toch een zoetje als van rietsuiker te bieden. Grappig en aangenaam.

Dankjewel, Benny en Nadine. Dat werd erg op prijs gesteld.

Geproefd door Mark Dermul op 07-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)