Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 25 Year Old 1996/2022 The Whisky Jury, Refill Hogshead #1349, 183 bts
Kleur: goud
ABV: 53.1%

Voorspelbaar

‘Begint Joeri nu niet een beetje te overdrijven?’, was mijn eerste gedachte toen ik las dat hij alweer een Ben Nevis op de markt ging brengen. Het is immers al zijn 6e als ik me niet vergis. Maar goed, hij is wellicht even gek op Ben Nevis als ik ben op Auchentoshan. En toegegeven, toe nu toe waren ze stuk voor stuk uitstekend, dus hoor me je alvast niet klagen. Deze keer een 25-jarige uit 1996. Het vat werd gebotteld ter ere van de voormalige RAF-piloot Idris McLellan, die er ook eigenaar van was. De releases van The Whisky Jury zijn ondertussen zo populair geworden, dat ze verkocht worden via ‘ballot’, een soort loterij. Ik had geen geluk, maar kon wel een sample bemachtigen van een goeie ziel (you know who you are).

MG… het is weer van dattum, zulle! Superfruitig en tropisch op kumquats, passievrucht, mango, banana fritters, honing en iets van citroengras en gesuikerde appelsienschillen. Maar dat alles in het kwadraat, echt waar. Nog een toets van zilverpoets, die hem een mooie waxiness geeft. Uitstekend, alweer.

Een absolute smaakbom. Tropicana, baby! Passievrucht en mango, allerlei steenvruchten en citrusfruit, ananas en banaan. En dankzij een zacht bittertje van het hout wordt hier een perfecte balans gecreëerd. En die waxiness geeft hem echt een heerlijk mondgevoel.

De afdronk is meer van ’t zelfde: wax, munt, tropisch fruit en een zachte kruidigheid die lang nazindert.

Joeri, je begint voorspelbaar te worden, kerel. Maar zo lang dat het zo lekker blijft, mag je wat mij betreft zo voorspelbaar blijven.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).