Bottelaar: 3 Fonteinen
Regio: België
Fles: Armand’Spirit, OB 2009, 50cl, 6.000 bts
Kleur: clear
ABV: 40%

Eau De Vie van Oude Geuze

Brouwerij 3 Fonteinen behoeft volgens mij geen introductie meer. Jarenlang werd deze brouwerij bestierd door de onlangs overleden Armand Debelder, een waar bier-icoon die ook wel eens Opa Geuze werd genoemd. In 2009, echter, liep het bijna mis met 3 Fonteinen. Enkele duizenden liters van hun Oude Geuze gingen namelijk verloren door oververhitting. Zo’n 60.000 flessen en nog eens 36.000 liter in vaten, lagen te rusten in een opslagruimte in Halle waar de thermostaat de geest had gegeven. In plaats van 16° was het meer dan 36 uur lang maar liefst 50°. Maar in plaats van het bier weg te kieperen, besloten ze bij 3 Fonteinen een uniek experiment uit te voeren en het bier af te stoken. Dat gebeurde overigens bij de Belgische distilleerderij Biercé. Armand’Spirit, de eerste en voor zover ik weet enige Eau de Vie van Oude Geuze, was geboren. Gebotteld in genummerde flessen, kon ik er zo twee te pakken krijgen. Hier was ik nu echt wel benieuwd naar.

Geuze op de neus! Het zoetzure van het geuzebier is echt prominent aanwezig op de neus en dat is eigenlijk een plezier. Die neus is overigens flink romig. Ook een subtiele houttoets ontbreekt niet. Appelsien, grapefruit en iets rood. Framboos!

Ook op de tong is dit flink romig en tegelijkertijd lekker fris. Nu krijg ik vooral aardbeien, iets van witte chocolade en hout alvorens het zoetzure zijn stempel komt drukken. Dit is toch iets heel anders dan een gewoon kirschwassertje, hoor. Heerlijk.

De finish is middellang en zacht prikkelend.

Wat is dit leuk, zeg! Een unieke en erg lekkere spirit. Hier zal ik van de zomer eens wat mee experimenteren in poolside cocktails.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).