Brouwerij: Antidoot
Regio: België
Fles: Antidoot Gorsem/framboos, 75cl
Kleur: wijnrood
ABV: 6.5%

Funky Kriek

Tom en Wim Jacobs produceren hun bier voornamelijk met wat ze zelf verbouwen en rekenen op de spontane fermentatie – vandaar Wilde Fermenten – om iets magisch in de fles te krijgen. In mijn glas zit momenteel de Antidoot Gorsem/framboos. Gorsem is overigens een lokale kersenvariëteit en voor de maceratie van dit bier werden 200gr per liter van die kersen toegevoegd, alsook 100gr per liter aan frambozen. Het bier werd dan nog eens 16 maand lang gelagerd op een vat. Hij schenkt bloedrood met een roze kraag die snel gaat liggen en zelfs geen film op het bier achterlaat. Na een minuut lijkt het wel of ik een glas rode wijn voor mijn neus heb staan.

Op de neus lijkt het wel alsof ik aan een pot confituur van braambessen ruik. Daarnaast ook wat kersen en frambozen, hoe kan het ook anders? Maar ook iets funky en herbaal, alsof er varens of vers afgereden gras werd aan toegevoegd. En heel eventjes, maar echt slechts één ‘whiff’ moet ik denken aan het deeg van smoutebollen. I kid you not. Erg aangenaam.

Op smaak is het een pak minder zoet dan de neus beloofde en krijgen de kersen en vooral de frambozen de overhand. Dat maakt hem lekker zoetzuur. Hij parelt prima, waardoor hij in combinatie met de milde aciditeit lekker dorstlessend wordt. Heel even moet ik ook aan cuberdons denken, die bekende lekkernij uit Gent.

In de – toegegeven, korte – afdronk verschijnt er nog wat tannine van het hout.

Een funky kriek, zou je kunnen zeggen. Erg van genoten.

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)