Brouwerij: Antidoot
Regio: België
Fles: Antidoot Proceeds the Gentian – Tarocco, 75cl
Kleur: oranje
ABV: 6.5%

Bloedappelsienen

Antidoot Wilde Fermenten is een kleine, ambachtelijke brouwerij uit Kortenaken, zo halverwege tussen Leuven en Hasselt op een spreekwoordelijke steenworp van het Kasteel Vroenhoven. De broers Tom en Wim maken hier bier, cider en wijn in zulke gelimiteerde oplagen dat je lid moet zijn om ze te kunnen kopen. Momenteel is er geen plekje meer vrij en ze hebben geen wachtlijst. De enige manier om hun vloeibaars te proeven is het te bestellen in één van de vele restaurants die wel beleverd worden (of – zoals ik – het via een veiling aan te schaffen). Het bier dat ik vandaag proef – Proceeds the Gentian-Tarocco – werd gebrouwen van gerst en tarwe met toevoeging van Siciliaanse bloedappelsien van de Tarocco variëteit, gentiaan en suiker voor de hergisting. Een jaar lang rijpte het op een eikenhouten vat. Het schenkt fel oranje als Irn Bru waarbij de kraag onmiddellijk verdwijnt.

De neus is fris met een zuurtje, maar in alle eerlijkheid ook een tikkeltje funky. Ik moet daar toch even door. Abrikoos, citrusfruit en iets kruidigs, maar zoals gezegd nogal speciaal.

Op smaak is het bijzonder bitter versus zoetzuur. Bitter van de gentiaan en zoetzuur van de bloedappelsienen, die de smaak domineren. Ik lijk wel in de schil van een roze pompelmoes te bijten. De kruidigheid is ook een beetje medicinaal. Heel apart, hoor. Maar… het is wel heerlijk verfrissend en dorstlessend.

De afdronk is middellang en opnieuw erg bitter. Zeg maar wrang.

Erg interessant biertje, maar net iets te bitter om een doordrinker te zijn. Gelukkig ben ik wel tuk op bloedappelsienen.

Geproefd door Mark Dermul op 29-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)