Brouwerij: Vander Ghinste
Regio: België
Fles: Jacobins Foeder XVII, 75cl
Kleur: roodbruin
ABV: 5.7%

Onversneden

Mijn goeie vriend Peter stuurde me recentelijk een foto van deze fles met de opdracht om me zonder dralen naar de drankenhandel te begeven om hier een fles van te bemachtigen, want het was naar zijn mening de lekkerste sour ale die hij al geproefd had. Dus ik onmiddellijk in de wagen gesprongen en de laatste twee flessen die nog op het schap stonden bij de lokale drankenhandel meegepakt. Het betreft een eenmalig brouwsel van brouwerij Vander Ghinste (de we vooral van Omer kennen, natuurlijk), een onversneden lambiek die maar liefst 6 jaar rijpte op één eikenhouten vat dat nummer 17 draagt. Het bracht 8.000 flessen voort op 5.7%. Hij schenkt roodbruin met een kraag die erg snel gaat liggen.

Hij geurt alvast heerlijk! Pompelmoes en aardbeien, frambozen en een hint van hout. Wat aardse toetsen ook. Je ruikt alvast dat deze lang op vat gezeten heeft (hoewel dat ook tussen mijn oren kan zitten, moet ik bekennen).

Hij is rond en rijk, mondvullend en onmiddellijk erg zuur. Da’s even wennen. Mijn speekselklieren gaan aan de slag. Maar de balans wordt behouden, dankzij wat zoete toetsen van rood fruit en citrus. Denk bloedappelsien en wederom pompelmoes. En neen, het hout zat niet tussen mijn oren, want ook op smaak komt dat mooi naar voor. Maar zoals gezegd: prima balans.

De afdronk is licht drogend en heeft een erg dorstlessend effect. Amandelen op het sterfbed.

Een mooie, onversneden lambiek. Peter had gelijk. Dit was een topbiertje.

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).