Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Durboyse Blonde

Tasting Notes Posted on 11/02/2022 16:47

Brouwerij: Brasserie Minne
Regio: België
Fles: Durboyse Blonde
Kleur: blond (doh!)
ABV: 6.5%

Durboyse Blonde

Dan ben je op vakantie in Durbuy, begint het tijdens je wandeling doorheen dit prachtige, historische stadje te gieten. Wat moet je dan? Juist, een overdekt terrasje opzoeken en een lokaal biertje degusteren. Toch? Deze Durboyse Blond is een brouwsel van de Brasserie Minne in Baillonville, op een spreekwoordelijke steenworp van Durbuy. Het schenkt (donker)blond, zacht troebel en met een witte kraag met middelgrote bellen. Die blijft lang staan.

Op de neus vind ik deze Durboyse Blonde aan de romige kant met zachte toetsen van citrus. Denk appelsienschillen. Maar weinig meer, moet ik bekennen. Nogal eentonig, maar wel fris.

Op smaak wordt veel goedgemaakt. Mooi mondgevoel, lekker fris op sinaas en hoppen die voor een dorstlessende bitterheid zorgen.

De afdronk is aan de korte kant, maar niets mis mee.

Een niemendalletje dat makkelijk wegdrinkt, maar als je dat kan doen met zicht op het centrum van Durbuy geeft dat toch een extra dimensie.

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Malheure Bière Brut

Tasting Notes Posted on 11/02/2022 11:46

Brouwerij: De Landtsheer
Regio: België
Fles: Malheure Bière Brut, 75cl
Kleur: amber
ABV: 11%

Aperitief

Malheure Bière Brut is een sprankelend blond bier dat volgens een compleet uniek procedé wordt verkregen. ‘A la méthode originale’, noemen ze het. Het hergist namelijk tot driemaal toe in de fles. Het schenkt amberkleurig met een geweldige kraag van grote bellen die lang blijven staan. Ik proefde het op een regenachtige avond in de gehuurde chalet in Barvaux in het hartje van de Belgische Ardennen.

Heerlijke frissen neus op perzik en abrikoos met een vleugje vanille en citrusfruit. Nog iets van rozenwater. Da’s fris, hoor. Doet wat aan champagnebier denken. Ik hou hier wel van.

Frisse doordrinker op meer van hetzelfde, aangevuld met appelsien en de gekonfijte schillen van citroen. Komt, ondanks zijn 11%, gevaarlijk vlotjes binnen.

De afdronk is zijdezacht en delicaat.

Wow, dat was indrukwekkend. Een heerlijk aperitiefbier. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: LeFort Sour Oaked

Tasting Notes Posted on 11/02/2022 06:45

Brouwerij: Omer van der Ghinste
Regio: België
Fles: LeFort Sour Oaked, 75cl
Kleur: roodbruin
ABV: 9%

Zoetzuur

De meesten onder ons kennen brouwerij Omer Vander Ghinste vooral van het gelijknamige bier Omer. Maar sommigen hebben wellicht al wel LeFort geproefd. Naast hun goudblonde Tripel op 8.8% hebben ze ook deze LeFort Sour Oaked, een blend van enerzijds hun LeFort bier van hoge gisting, geblend met een lambiek die 18 maanden op eikenhouten vaten gerijpt heeft. Het is een gelimiteerde editie waarvan slechts 19.000 flessen werden geproduceerd. Hij schenkt roodbruin met een kleine kraag met nog kleinere bellen die snel gaan liggen.

De geur is licht geroosterd, ongetwijfeld afkomstig van de donkere gerstemout. Donker fruit en licht zurige toetsen, die dan weer van de lambiek afkomstig zijn. Het werkt. Dit ruikt uitnodigend, hoewel tegelijkertijd een beetje boozy, als u begrijpt wat ik bedoel.

Op smaak is het een evenwichtsoefening tussen zoet en zuur, moet ik zeggen. Zoet wint gelukkig probleemloos. Lichtzurige, frisse toetsen ondersteunen het complexe, donkerzoete karakter van deze LeFort, wat het een – naar mijn mening – ideaal herfstbier maakt.

De afdronk is middellang en houdt het midden tussen zoet en fris zuur.

Yep, dat was erg speciaal. En ik moet bekennen: ik ben niet 100% overtuigd dat dit mijn ding is.

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).