Brouwerij: Omer van der Ghinste
Regio: België
Fles: LeFort Sour Oaked, 75cl
Kleur: roodbruin
ABV: 9%

Zoetzuur

De meesten onder ons kennen brouwerij Omer Vander Ghinste vooral van het gelijknamige bier Omer. Maar sommigen hebben wellicht al wel LeFort geproefd. Naast hun goudblonde Tripel op 8.8% hebben ze ook deze LeFort Sour Oaked, een blend van enerzijds hun LeFort bier van hoge gisting, geblend met een lambiek die 18 maanden op eikenhouten vaten gerijpt heeft. Het is een gelimiteerde editie waarvan slechts 19.000 flessen werden geproduceerd. Hij schenkt roodbruin met een kleine kraag met nog kleinere bellen die snel gaan liggen.

De geur is licht geroosterd, ongetwijfeld afkomstig van de donkere gerstemout. Donker fruit en licht zurige toetsen, die dan weer van de lambiek afkomstig zijn. Het werkt. Dit ruikt uitnodigend, hoewel tegelijkertijd een beetje boozy, als u begrijpt wat ik bedoel.

Op smaak is het een evenwichtsoefening tussen zoet en zuur, moet ik zeggen. Zoet wint gelukkig probleemloos. Lichtzurige, frisse toetsen ondersteunen het complexe, donkerzoete karakter van deze LeFort, wat het een – naar mijn mening – ideaal herfstbier maakt.

De afdronk is middellang en houdt het midden tussen zoet en fris zuur.

Yep, dat was erg speciaal. En ik moet bekennen: ik ben niet 100% overtuigd dat dit mijn ding is.

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).