Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caperdonich 21 Year Old 2000 Signatory Vintage for The Nectar 15th Anniversary

Tasting Notes Posted on 01/12/2021 16:30

Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 21 Year Old 2000/2021 Signatory Vintage for The Nectar 15th Anniversary, Hogshead #29486, 223 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.2%

Apotheose

Voor de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar werden er op hun topfestival Spirits in the Sky flink wat nieuwe bottelingen voorgesteld. Dit is er zo eentje en dan nog van een gesloten distilleerderij. Deze Caperdonich werd gestookt in 2000 en op vatsterkte gebotteld in 2021 door Signatory.

Ah… wat kan Caper toch lekker zijn op de neus! Tropisch fruit als banaan, abrikoos en kiwi, maar ook kweepeer en lychee. Lekker waxy ook. Ook iets floraal. Varens? En wat honing en munt. Dit is erg goed.

Op smaak is hij initiëel erg kruidig – denk gember en peper – en gaat het florale element even domineren en flirten met parfum, maar hij herstelt zich netjes. Het tropische fruit keert weer, maar de eik laat nu ook een pak meer van zich horen, waardoor hij wat droger wordt.

De finish is echt wel de apotheose: lang, zoet met een zacht bittertje en wat munt op het sterfbed.

Erg mooie Caperdonich, alweer. Een fles zal je wel zo’n dikke 400 EUR kosten, maar het is dan ook liquid history, me dunkt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2021
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Talisker 30 Year Old b. 2021

Tasting Notes Posted on 01/12/2021 06:58

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 30 Year Old, OB 2021, 3216 bts
Kleur: goud
ABV: 48.5%

Betoverende Middelvinger

De nieuwe Talisker 30 Year Old, die pas dit jaar gelanceerd wordt in een gelimiteerde oplage van 3.216 flessen, werd gebotteld op vatsterkte, zo blijkt. Ik ben wat verbaasd dat dit slechts 48.5% is. Maar nog verbaasder ben ik met het pijnlijke prijskaartje: meer dan 1.000 euro! Drie jaar geleden nog kocht ik een Talisker 30 voor net iets minder dan de helft! Sterker nog, voor dit geld koop ik 3 of 4 flessen van de uitstekende 25-jarige. Toegegeven, ik kreeg er geen sjiek kistje bij (sarcasm, anyone?). Maar goed, laten we de opulente verpakking en het afgrijselijke prijskaartje even laten voor wat het is en de whisky aan de spreekwoordelijke tand voelen. This had better be good.

De neus is erg ingetogen en elegant en een schoolvoorbeeld van wat Talisker moet zijn. Maritieme toetsen, citrusfruit, pepertje, delicate rook. Nat hout, appelsienschillen, een zachte zeebries en vissersnetten. Schelpjes op het strand. Een oester op een leisteen. Betoverend lekkere neus.

De aanzet is mild, maar zeker niet zwak ondanks de bescheiden vatsterkte. Lekker olieachtig, bitterzoet op citroen en pompelmoes met links en rechts nog een tropische hint, alvorens en zacht zilte toets de smaakpapillen helemaal inpakt. Een mooi prikkeltje van houtkruiden, delicate rook die je mond warm maakt en opnieuw bewijst dat dit een erg elegante kanjer van een Talisker is.

De afdronk balanceert perfect tussen zilte maritieme elementen en het mooie, bijna tropische zoete fruit. Dit is Genieten met hoofdletter G.

In mijn inleiding schreef ik nog: This had better be good. Het is niet goed, het is uitstekend, het is betoverend lekker. Maar completely overpriced, dat spreekt. Het lijkt wel alsof Diageo dit lekkere spul niet meer wil laten proeven, maar enkel nog in ondergrondse bunkers met 8-cijferig slot wil laten opsluiten door de minder gewone stervelingen die niet weten wat gedaan met hun centen. Ze steken hun middelvinger op naar de echte whiskyliefhebber. Jammer.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).