Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 21 Year Old 2000/2021 Signatory Vintage for The Nectar 15th Anniversary, Hogshead #29486, 223 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.2%

Apotheose

Voor de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar werden er op hun topfestival Spirits in the Sky flink wat nieuwe bottelingen voorgesteld. Dit is er zo eentje en dan nog van een gesloten distilleerderij. Deze Caperdonich werd gestookt in 2000 en op vatsterkte gebotteld in 2021 door Signatory.

Ah… wat kan Caper toch lekker zijn op de neus! Tropisch fruit als banaan, abrikoos en kiwi, maar ook kweepeer en lychee. Lekker waxy ook. Ook iets floraal. Varens? En wat honing en munt. Dit is erg goed.

Op smaak is hij initiëel erg kruidig – denk gember en peper – en gaat het florale element even domineren en flirten met parfum, maar hij herstelt zich netjes. Het tropische fruit keert weer, maar de eik laat nu ook een pak meer van zich horen, waardoor hij wat droger wordt.

De finish is echt wel de apotheose: lang, zoet met een zacht bittertje en wat munt op het sterfbed.

Erg mooie Caperdonich, alweer. Een fles zal je wel zo’n dikke 400 EUR kosten, maar het is dan ook liquid history, me dunkt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2021
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).