Distilleerderij: Onbekend
Regio: Dominicaanse Republiek
Fles: Barceló Organic Rum
Kleur: amber
ABV: 37.5%

Ecologisch

Deze rum wordt gestookt in een fabriek in San Pedro de Macorís in de Dominicaanse Republiek, maar hij wordt in bulk verscheept naar en gebotteld in… Amsterdam! Hij wordt gestookt van suikerriet afkomstig van de oudste en wildste suikerrietvelden van het eiland. Een deel van de opbrengst van de verkoop van deze rum wordt aan de Barceló Foundation gedoneerd, die zich inzet voor de kansarme jongeren op het eiland. De rum wordt met veel aandacht voor ecologische voetafdruk geproduceerd (dito voor de verpakking) en is de eerste ecologische rum uit de Dominicaanse Republiek. Er wordt slechts 240.000 liter per jaar gestookt.

Zachte en snoeperige neus op cacao, tabak en gekarameliseerde kersen. Hint van kokosvlees en koffie verkeerd.

Zeer lichte body met weer zo’n erg snoeperig kantje met toetsen van tabak, gedroogde ananas en banaan. Crème de cassis en een zacht pepertje. Ondanks het bescheiden ABV komt dit mooi binnen.

De afdronk is relatief lang en clean.

Ik beken dat ik hier weinig van verwachtte gezien het lage prijskaartje, maar deze rum stelt niet teleur. Doet het ook erg goed in een Basil Smash, bijvoorbeeld. Neem hiervoor 60cl van deze rum, 30cl vers geperst citroensap en 15cl eenvoudige siroop. Versnipper wat basilicum blaadjes en doe alles in een shaker. Giet in een met ijs gevuld glas door een zeefje en werk af met een paar blaadjes basilicum en genieten maar.

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).