Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Milk & Honey Tasting 24/10/2021

Events Posted on zo, oktober 24, 2021 21:58

Ik ontving een paar weken geleden een mooi pakketje via Cinoco, importeur van Milk & Honey Distillery. Daarin vond ik – naast een sleutelhanger en andere leuke hebbedingetjes – een doosje met vier miniaturen van Milk & Honey whisky, drie single casks en de ondertussen zo goed als uitverkochte Apex Dead Sea. Die zou ik vanavond trouwens al voor de derde keer proeven zonder mijn eigen fles te moeten openen, hoera!

Op zondag 24 oktober, om klokslag 21u, zat ik klaar voor deze online masterclass. De brand ambassador, master distiller en eigenaar van de distilleerderij zelve, praatten de masterclass aan elkaar, doorspekt met humor en flink wat feiten en wetenswaardigheden.

Maar we waren hier natuurlijk in eerste plaats om whisky te proeven. En dat deden we dan ook met de nadruk op het klimaat rond – zeg maar terroir van – de Dode Zee. De Dode Zee is ’s wereld laagst gelegen meer op 423 meter beneden de zeespiegel. En hoewel er verschillende vaten op daken van hotels rond de Dode Zee liggen, is het onverbiddelijke klimaat verantwoordelijk voor een Angel Share van maar liefst 25%!

We proefden 4 samples en hieronder mijn – weliswaar beperkte – tasting notes.

Beginnen deden we met twee voormalige rye-casks, gevuld op hetzelfde moment, maar eentje gerijpt in Tel Aviv en het andere aan de Dode Zee. Het verschil was markant!

Milk & Honey Ex-Rye Cask Mediterranean Maturation 2018-1015 – 55%

Deze rijpte 33 maande in Tel Aviv (dus het is nog geen whisky, hé!) en offreert frisse fruitige toetsen met abrikozen en ananas en zachte kruiden.

Milk & Honey Ex-Rye Cask Dead Sea 2018-1008 – 55%

Deze spirit rijpte eveneens 33 maanden, maar in het hete klimaat van de Dode Zee, zo’n 90 minuten rijden van Tel Aviv. Deze is veel intenser en donkerder en zoeter. Doet me wat aan een bourbon denken. Chocolade, bruine suiker, rozijnen. Heerlijk!

Milk & Honey STR Dead Sea Cask 2018-0820 – 55%

Dit is wel whisky, want zo’n 3.5 jaar, waarvan de helft aan de Dode Zee. Een STR cask is een voormalig rode wijnvat. STR = shaved, toasted, re-charred. Flink kruidig op kaneel en kruidnagel, met mooie toetsen van rood fruit. Erg, erg mooi. Indrukwekkend.

Milk & Honey Apex Dead Sea – 56.2%

En dat werd dan allemaal samengebracht in de Milk & Honey Apex Dead Sea… Een indrukwekkende whisky! Zo indrukwekkend, dat ik besloten heb hem niet hier te bespreken, maar hem te belonen met volledig tasting notes, die u morgen zal ontdekken!

Een dikke merci aan Cinoco en de mensen van Milk & Honey om deze tasting mogelijk te maken. Het was kort, maar erg krachtig en de whisky is gewoon erg, erg goed!

May the Malt be with you!Milk & Honey 3 Year Old 2018 Single Cask The Benelux Exclusive Edition

Tasting Notes Posted on zo, oktober 24, 2021 06:25

Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2018/2021 Single Cask The Benelux Edition, #STR2018-0444, 211 bts
Kleur: koper
ABV: 55%

STR

Ah, Milk & Honey, onze vrienden uit Israël. Ze worden alsmaar beter, het mag gezegd. Onlangs was ik op een tasting in Hoogstraten, georganiseerd door onze vriend Tom van Buds & Barrels, waar Oded Weiss helemaal uit Tel Aviv overgekomen, ons doorheen de range van Milk & Honey loodste. Eén van de flessen die we die avond mochten proeven was deze gloednieuwe 3-jarige. Het betreft een single cask dat exclusief voor de Benelux werd gebotteld. STR staat overigens voor Shaved, Toasted & Re-charred, een uitvinding van wijlen Dr Jim Swam.

Op de neus krijg ik een mooie panoplie van wilde honing, vanillepudding, advocaat en verrassend weinig kruiden of hout. Superzacht op banaan, eucalyptus en wilde bloemen. Maak daar gerust potpourri van.

Lekker zoet en kruidig op een karrenvracht aan gebakken appels, banaan in de pan, witte peper, vanille en kruidnagel. Dit staat me wederom heel erg aan, hoor.

De afdronk is lang en donkerzoet, maar helder tegelijkertijd. Volgt u nog? Erg bevredigend alleszins.

Zoveel lekkers voor niet eens 70 EUR. No brainer, dus ik haalde ‘m in huis.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).