Distilleerderij: Smokey Quartz
Regio: USA
Fles: Smokey Quartz V5 Bourbon, 375ml
Kleur: koper
ABV: 62.1%

New Hampshire

Smokey Quartz is een ‘veteran owned and operated’ artisanale distilleerderij in New Hampshire, USA. Kevin Kurland – die in Irak diende – produceert een aantal artisanale spirits zoals Solide Granite Vodka, Granite Lightning Moonshine, Granite Coast Rum en V5 Bourbon. Het is dat laatste wat ons intrigeert. Via bevriend whiskyliefhebber Tom kon ik aan een sample geraken en dat zit nu in het glas. De mashbill bestaat voor 100% uit maïs (dus geen tarwe, gerst of rogge in de mix) en hij rijpt 7 maanden lang op vaten van ocharme 57 liter. De ‘normale’ versie wordt gebotteld op 45%, maar degene die in mijn glas zit, kreeg maar liefst 62.1% mee.

De neus is flink alcoholisch, dat hoeft niet te verbazen. Maar eens je daar voorbij geraakt bent, wordt je vergast op zoete maïs (doh!) en een karrenvracht aan honing, duidelijke toetsen van hout (vers gezaagde planken) en iets van gras of hooi. Wat vanille en warme kruiden. Prima, hoor.

Op smaak brandt hij hoegenaamd niet! Wederom zoete maïs uiteraard, alsook wat vanille, maar al gauw wordt het geheel overstemd door een droge toets van eik, iets van kersen en ahornsiroop. De warmte bouwt langzaam op, terwijl een mooi streepje woodsmoke verschijnt. Tikkeltje atypisch, misschien, maar dat maakt deze voor mij alvast net dat ietsje interessanter.

De afdronk is middellang, warm en vol. Flink kruidig op iets floraal en zoet, maar hij laat je mond wel kurkdroog achter.

Wel, dat was tof! Helaas is deze fles buiten New Hampshire amper te krijgen, dus bedankt Tom!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).