Bottelaar: Malts of Scotland
Regio: USA
Fles: Lawrenceburg 13 Year Old 2007/2021 Malts of Scotland, Refill Bourbon Barrel #MoS21022, 142 bts
Kleur: oud goud
ABV: 55.1%

Indiana

Hoewel ik geen zekerheid heb, denk ik dat deze whiskey – het mag geen bourbon heten, want rijpte op een vat dat al eens gebruikt werd – van de mastodont Midwest Grain Products uit Indiana komt. MGP produceert voor huismerken en Diageo is hun grootste klant. Voor hetzelfde geld zit ik er natuurlijk helemaal naast, dus laat ik me maar concentreren op wat het label verklapt: Lawrenceburg, gedistilleerd in 2007 en gebotteld in 2021 door de Duitse onafhankelijke bottelaar Malts of Scotland. Het is overigens reeds hun derde vat Lawrenceburg 2007.

De neus start eerder gesloten. Ik krijg wat prikkelende alcohol alvorens flink wat vanille en karamel verschijnen, gevolgd door donkere kersen en dennenappels. Wordt gaandeweg fruitiger en zoeter met banaan en wat popcorn. Hint van leder en bruine suiker. Een takje munt op de achtergrond.

Bij aankomst is hij romig en onmiddellijk erg pikant, bijna astringent. Maar wanneer je speekselklieren klaar zijn met de klus wordt hij een pak zachter, mierzoet en fruitig. Denk banaan, kersen, kokosnoot en een mooie hint van hazel- en walnoten. De eik levert nog flink wat kruidigheid, maar honing en ahornsiroop komen de boel snel verzachten.

De afdronk is lang, zoet en kruidig met de nadruk op karamel en zwarte peper. Espresso op het sterfbed.

De neus kon me niet meteen overtuigen, maar op smaak zit het meer dan goed. En de afdronk is erg lekker. Bedankt voor het sample, Manny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).