Brouwerij: Cantillon
Regio: België
Fles: Cantillon Grand Cru Bruocsella, Lambic Bio Saison 2017-2018, b. 4 januari 2021
Kleur: amber
ABV: 5%

Zoet, Zuur & Zacht

De brouwerij Cantillon ligt in Anderlecht en brouwt al sinds 1900 Lambik, Geuze, Faro en Kriek. En ze is nog steeds in handen van de familie Van Roy-Cantillon. Jean-Pierre Van Roy richtte er in 1978 zelfs de VZW Brussels Museum van de Geuze op. De bieren zijn razend populair en wil je van de nieuwe releases iets te pakken krijgen, moet je veel geluk, geduld of centen hebben, want op de tweedehandsmarkt gaan ze ook vlotjes over de toog. De Grand Cru Bruocsella is een Lambik die drie jaar heeft gerijpt op eik en wordt door de brouwer beschouwd als een aristocratisch bier, een beetje zoals Mouton-Rotschild, Petrus of Romanée-Conti dat voor wijn is. Vandaar de naam Grand Cru. Bruocsella verwijst uiteraard naar onze hoofdstad.

Pompelmoes, ciderappels, wijn, eik: da’s de neus in een notendop (en wat dat betreft lijkt hij sterk op de Golden Doesjel van 3 Fonteinen die ik eerder proefde).

Aangezien de Grand Cru Bruocsella niet hergist in de fles, is dit bier verstoken van koolzuurgas, wat het even wennen maakt, want niet de minste prikkelende dans op de tong. Maar qua smaak zit het wel erg goed. Elegant: zoet, zuur en zacht.

De afdronk begint licht romig om dan uiteindelijk toch droog te eindigen.

Zonder afbreuk te willen doen aan de Golden Doesjel van 3 Fonteinen, vind ik deze toch net iets complexer en tegelijkertijd toegankelijker.

Geproefd door Mark Dermul op 20-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).