Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Fettercairn 12 Year Old 2008 The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on 05/08/2021 16:48

Distilleerderij: Fettercairn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Fettercairn 12 Year Old 2008/2021 The Whisky Mercenary, bourbon hogshead
Kleur: witte wijn
ABV: 53.4%

Draconological

De nieuwste releases van The Whisky Mercenary zijn gebotteld in de zogenaamde Draconological Series. WTF is dat nu weer? LOL. De labels tonen alleszins een mooie cartoon van een draak. Enfin, Jürgen heeft smaak, dat weten we.

De neus is heerlijk fris en romig met mooie snoeperige toetsen aangevuld met banaan en perzik, terwijl boterbloempjes op de achtergrond verschijnen. Vanille en ontbijtkoeken. Erg zomers en monter.

Ook op smaak is hij lekker romig. Mondvullend op perzik en wine-gums, met een mooi randje van witte peper wat hem flink wat punch geeft. Maar bijten doet hij niet, dus water is overbodig. Banaan wordt nu aangevuld met kruisbessen en iets van munt. Tikkeltje floraal. Erg zomers.

De afdronk is lang, licht drogend op vanille en suikerspin met een mooi bittertje op het sterfbed.

Zomer in je glas! Onbekend hoeft niet onbemind te zijn.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Oban 2006 Distillers Edition

Tasting Notes Posted on 05/08/2021 07:14

Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Oban 2006 Distillers Edition, OB 2020
Kleur: amber
ABV: 43%

Munt

Dit is de meest recente botteling van de Oban Distillers Edition, gestookt in 2006 en gebotteld in 2020 na een tweede rijping op een Montilla Fino sherryvat. Ik zet hem head-to-head met de release van vorige jaar.

Elegante neus op geel en erg rijp fruit. Denk aan perzik, mirabellen, kersen en banaan. Flink wat rozijnen, ook, met een druppeltje honing. Het klassieke, maritieme karakter van de malt schemert mooi door, hoewel deze het vooral van de zoetigheid moet hebben. Een zachte toets van nootmuskaat en wat tabak geven hem gewicht. Ik hou hier erg van.

Hij is lekker vol van smaak. Olieachtig en zacht gekruid. Denk opnieuw nootmuskaat, maar ook wat kruidnagel. Het fruit verschijnt al gauw (zoete toetsen, maar ook iets licht zoetzuurs als van pompelmoes), maar wordt snel bijgetreden door woodsmoke, groene kruiden en munt. Ja, dit mag gerust complex genoemd worden.

De kruiden en het fruit deemsteren zachtjes weg in de middellange finish, maar de frisse munt blijft lang hangen.

Oban heeft me nog nooit teleurgesteld en doet dat nu ook weer niet.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).