Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Oban 2006 Distillers Edition, OB 2020
Kleur: amber
ABV: 43%

Munt

Dit is de meest recente botteling van de Oban Distillers Edition, gestookt in 2006 en gebotteld in 2020 na een tweede rijping op een Montilla Fino sherryvat. Ik zet hem head-to-head met de release van vorige jaar.

Elegante neus op geel en erg rijp fruit. Denk aan perzik, mirabellen, kersen en banaan. Flink wat rozijnen, ook, met een druppeltje honing. Het klassieke, maritieme karakter van de malt schemert mooi door, hoewel deze het vooral van de zoetigheid moet hebben. Een zachte toets van nootmuskaat en wat tabak geven hem gewicht. Ik hou hier erg van.

Hij is lekker vol van smaak. Olieachtig en zacht gekruid. Denk opnieuw nootmuskaat, maar ook wat kruidnagel. Het fruit verschijnt al gauw (zoete toetsen, maar ook iets licht zoetzuurs als van pompelmoes), maar wordt snel bijgetreden door woodsmoke, groene kruiden en munt. Ja, dit mag gerust complex genoemd worden.

De kruiden en het fruit deemsteren zachtjes weg in de middellange finish, maar de frisse munt blijft lang hangen.

Oban heeft me nog nooit teleurgesteld en doet dat nu ook weer niet.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).