Brouwerij: Brasserie d’Orval
Regio: België
Fles: Orval 2019, 330ml
Kleur: amber
ABV: 6.7%

Pruimen

De brouwerij van Orval, die binnen de abdij gevestigd is, werd in 1931 opgericht om de renovatiewerken van de abdij te financieren. Het recept voor deze trappist is toe te schrijven aan de eerste meesterbrouwer Pappenheimer (what’s in a name?) die uit het Duitse Beieren afkomstig was. Het is een bier van hoge gisting en lange lagering, waardoor het zijn complexe karakter krijgt. Geloof het of niet, er worden in de brouwerij maar liefst 26.000 flesjes per uur afgevuld! Wist-je-dat-je: Orval betekent letterlijk ‘val d’or’ of gouden dal. De legende wil dat Gravin Mathilde van Toscanië haar trouwring in het dal liet vallen en ze God smeekte om hulp, waarop een forel met de ring in zijn bek op het droge sprong. Uit dankbaarheid stichtte ze ter plekke een klooster. Laat ons maar gauw genieten. Hij schenkt amberkleurig met een beige kraag die lang overeind blijft.

De neus is erg zoet en uitnodigend. Ik krijg toetsen van pruimen en rozijntjes en iets van agrums. Perzikensnoep zoals de Superman logos. Donkerzoet en snoeperig, zelfs. Na enkele ogenblikken wordt dat iets zuurder. Heerlijk.

Op smaak is hij bijna romig, erg fruitig op kersen, pruimen, banaan en bergamot met een sluier van bittere hoppen. Wat karamel ook.

Zoetzure afdronk die lekker lang blijft hangen.

Ja, lekker zeg! En dan te bedenken dat dit mijn eerste Orval is, echt waar. Je had de storm van verontwaardiging, verbazing en bijpassende grapjes op sociale media moeten zien. Gekkenhuis! Gelukkig heb ik nog wat flesjes in de kelder. Ik liet me vertellen ze enkele jaren te laten staan. Doe ik!

Geproefd door Mark Dermul op 29-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).