Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 70 Year Old Lot 50 Grande Champagne, 126 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57%

Copy/paste

Gaan we toch gezellig nog een jaartje terug, naar 1950, wat van deze Prunier een 70-jarige (!) cognac maakt. Eveneens een Grande Champagne en het extra jaartje rijping heeft hem een extra percentje alcohol gekost. 1950… euh… ah, ja, Jerusalem wordt de hoofdstad van Israël, in Duitsland wordt de geheime dienst Stasi opgericht, de allereerste credit card transactie vindt plaats, Albert Einstein waarschuwt voor het gevaar van een nucleaire oorlog, de eerste Volkswagen Microbus rolt van de band in Wolfsburg, de Koreaanse Oorlog begint, Uruguay wint de Wereldbeker tegen Brazilië, de comic strip Peanuts verschijnt voor het eerst in de Amerikaanse krant en de Belgen stemmen in een referendum met 57.7% voor de terugkeer van Leopold III uit ballingschap.

Succulente, stroperige en mierzoete neus op een confituur van pruimen en abrikozen. Verse tabaksbladeren, gekonfijte en gesuikerde appelsienschillen, kweepeer in een stoofpotje en een mooie hint van okkernoten en honing. Een takje eucalyptus. Euh… is dat een copy/paste? Jawel. Maar deze is net iets minder zoet en vertoont iets meer okkernoten, chocolade en eik. En hij komt wat stoffig over met iets van vermolmd en nat hout. Ik vind het absolute top!

Een iets lichtere body, maar nog steeds olieachtig en heerlijk zoet. Zacht gekruid op kruidnagel en wat kaneel, maar meer okkernoten en zelfs houtkrullen. Midpalate krijg ik bloedappelsien, mandarijn, kweepeer, rozijnen en rabarber. Naar het einde toe trekt hij lichtjes droog van de tannine. Het stoort allerminst.

De finish begint zoet, krijgt dan een zuurtje en een bittertje om uiteindelijk je mond droog achter te laten.

Mijn vrouw lacht: ‘Moet je jouw teutje zien, zo’n gelukzalige glimlach. Wat ben je aan het proeven dan?’ Dat zegt genoeg zeker? Hij mag dan 600 EUR kosten, als je die nog ergens onder een matras hebt liggen, is de tijd aangebroken ze uit te geven. Aan deze fles, welteverstaan.

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).