Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 28 Year Old 1991

Tasting Notes Posted on 06/06/2020 16:34

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 28 Year Old 1991/2020, Ex bourbon & Sauternes, 4.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Toekomstige Klassieker

De stocks van 1991 behoren tot de oudste waarover de Teeling broertjes nog beschikken (uit het Cooley tijdperk, dus). In 2016 brachten ze al de Teeling 24 Year Old Vintage Reserve op de markt van dezelfde stocks. Die won vorig jaar nog de titel World’s Best Single Malt. Je zou voor minder je resterende stocks dan op de markt loslaten. En daar kunnen we maar wat blij mee zijn! Na lange rijping op voormalige bourbonvaten, mochten de malts nog even huwen, zoals dat heet, op Sautnernes wijnvaten. Er werden slechts 4.000 flessen van gemaakt, maar ze kregen wel elk een prijskaartje van om en bij de 500 EUR mee.

Het is een waar feest op de neus. Guimauve (yes, yes, yes!), perzik, geflambeerde banaan, nectarines, hint van rode bessen en geroosterde amandelen, zijden lakens (echt waar) en heerlijk subtiele, maar onmiskenbare rook. Er zit peaty malt in de mix, niet aan twijfelen.

Op de tong is hij niet onmiddellijk tropisch zoet, maar offreert hij eerst wat aardse smaken, een subtiel zilte toets en turfrook, alvorens de perzik overgoten met honing op je los te laten. Maar wel zijdezacht en heel elegant.

Hij zindert lekker lang na, tovert een glimlach op je tronie en doet je stiekem rond kijken om te zien of niemand opmerkt dat je snel nog eentje inschenkt.

Dit is wat je een future classic noemt. Ik had mijn neus nog maar net in het glas gestoken en wist al meteen dat ik hier een fles van wilde. Dat werd gaandeweg de tasting sessie alleen meer bevestigd. Van een gelukkig toeval gesproken: deze 28-jarige is tevens mijn 28e geproefde Teeling.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Brabazon 3

Tasting Notes Posted on 06/06/2020 06:33

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Brabazon 14 Year Old 2005, OB 2020, Batch 3, 10.000 bts
Kleur: koper
ABV: 49.5%

Liberties

Ik herinner me dat ik de eerste release van de Brabazon – genoemd naar de 17e eeuwse politicus Chambré Brabazon die de plak zwaaide over de Liberties, de wijk waar de Teeling distilleerderij gevestigd is – nogal excentriek vond, maar wel erg leuk. De tweede batch, gerijpt op portovaten, vond ik dan weer top. Nu komt Teeling opzetten met de derde batch, waarvan de whiskey mocht rijpen op 90 jaar oude PX sherryvaten. Hij krijgt voor het eerst ook een leeftijdsaanduiding: aged 14 years.

 Oh, ja, dat is echt wel een mooie neus. Enerzijds de typische, bijna delicate whiskey van het huis, maar gewikkeld in een erg aromatisch jasje van gebakken appels en pruimenconfituur. Geroosterde amandelen en sultanas komen er bij, alsook een hint van kandijsuiker. Tot slot een groene toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Salie? Hoe dan ook, het werkt.

Hmmm, prima body, lekker olieachtig en best stevige aankomst. Meteen heerlijk zoet op diezelfde gebakken appels (gooi er gerust een peer bij), sultanas en pruimen. Nou, dat laatste evolueert eerder naar verse vijg. Origine chocolade, met een enkele zilte toets, heel even maar. Goed hoor! Lekker kruidig, ook. Nootmuskaat en iets van… euh… oregano? Ik hou hier erg van.

De afdronk is middellang, begint donkerzoet maar wordt dan snel flink droog.

Heerlijk spul uit de Liberties! Beeld ik het mij nu in, of proef ik nou echt dat het om erg oude vaten ging? Wellicht een truc van mijn geest. Nu moet ik er alleen nog achter zien te komen wat de betekenis is van het ABV, want elke batch werd tot nu toe gebotteld op 49.5%. Iemand een idee?

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).