Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 28 Year Old 1991/2020, Ex bourbon & Sauternes, 4.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Toekomstige Klassieker

De stocks van 1991 behoren tot de oudste waarover de Teeling broertjes nog beschikken (uit het Cooley tijdperk, dus). In 2016 brachten ze al de Teeling 24 Year Old Vintage Reserve op de markt van dezelfde stocks. Die won vorig jaar nog de titel World’s Best Single Malt. Je zou voor minder je resterende stocks dan op de markt loslaten. En daar kunnen we maar wat blij mee zijn! Na lange rijping op voormalige bourbonvaten, mochten de malts nog even huwen, zoals dat heet, op Sautnernes wijnvaten. Er werden slechts 4.000 flessen van gemaakt, maar ze kregen wel elk een prijskaartje van om en bij de 500 EUR mee.

Het is een waar feest op de neus. Guimauve (yes, yes, yes!), perzik, geflambeerde banaan, nectarines, hint van rode bessen en geroosterde amandelen, zijden lakens (echt waar) en heerlijk subtiele, maar onmiskenbare rook. Er zit peaty malt in de mix, niet aan twijfelen.

Op de tong is hij niet onmiddellijk tropisch zoet, maar offreert hij eerst wat aardse smaken, een subtiel zilte toets en turfrook, alvorens de perzik overgoten met honing op je los te laten. Maar wel zijdezacht en heel elegant.

Hij zindert lekker lang na, tovert een glimlach op je tronie en doet je stiekem rond kijken om te zien of niemand opmerkt dat je snel nog eentje inschenkt.

Dit is wat je een future classic noemt. Ik had mijn neus nog maar net in het glas gestoken en wist al meteen dat ik hier een fles van wilde. Dat werd gaandeweg de tasting sessie alleen meer bevestigd. Van een gelukkig toeval gesproken: deze 28-jarige is tevens mijn 28e geproefde Teeling.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).