Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Clynelish 10 Year Old 2009 Distillery Exclusive

Tasting Notes Posted on 29/02/2020 16:11

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 10 Year Old 2009/2019 Distillery Exclusive, ‘hand-filled’, Cask #303029
Kleur: goud
ABV: 57.3%

Winegums

Voor het eerst in de geschiedenis kon je bij Clynelish een handgevuld flesje halen tijdens het Highland Whisky Festival 2019. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Clynelish vorig jaar haar 200e verjaardag vierde. De originele Clynelish werd immers opgericht in 1819. Ze waren dan ook redelijk snel uitverkocht, maar ik had een kennis ter plaatse die me een flesje kon scoren. Hoera! Wat is die whisky community toch geweldig. Tegelijk met deze werd ook een 20-jarige uitgebracht op exact hetzelfde alcoholpercentage. Dat kan geen toeval zijn.

De neus is verrassend zacht en barst van de vanille en winegums. Daarnaast krijg ik flink wat appels en appelsienen in een jute zak, honing en bijenwas. Hint van verse perzik en mango. Erg fruitig, erg snoeperig en erg lekker! Flink mineraal ook. En slechts een klein beetje witte peper. Maar je zou niet zeggen dat deze op zo’n hoog alcoholpercentage zit. Als je er een scheutje water bij doet, wordt hij romiger en komt het fruit beter tot uiting. De vanille verminderd, wat in dit geval beter is.

Ook op smaak is hij snoeperig zoet, hoewel er onmiddellijk een flinke gepeperde toets verschijnt. Ja, het alcoholpercentage laat zich nu wél flink gelden. Phew! Hier moet water bij. Dan komt de bijenwas veel beter naar voren, verschijnt er wat kinine en worden de appelsienen bitter. Maar het werkt in zijn voordeel. Citroensap komt er bij. Iets van Gyproc verschijnt, terwijl de winegums hun herintrede doen. Een hint van honing en Turks Fruit. Veel beter!

Zonder water duurt de finish erg lang, maar is hij ook erg kruidig. Te kruidig, zelfs. Met water daarentegen is de afdronk simpelweg heerlijk. Op het sterfbed verschijnt zelfs een ziltje.

Puur is hij gewoon goed, maar met water wordt hij echt uitstekend. En geloof me, hij kan een flinke scheut verdragen. Op het festival te koop voor zo’n 150 pond, op de tweedehandsmarkt betaal je vandaag makkelijk het dubbele.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Clynelish 20 Year Old 1996 200th Anniversary Release

Tasting Notes Posted on 29/02/2020 06:39

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 20 Year Old 1996, OB 2019, 200th Anniversary Release, 1819 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.7%

Love at First Sip

Ter ere van de 200e verjaardag bracht Clynelish deze exclusieve botteling uit, die samengesteld werd met slechts een klein aantal sherryvaten die daarvoor speciaal aan de kant werden gelegd in 1996. Ik hoef u niet te vertellen dat deze erg vlotjes van de hand ging – hoewel hij enkel op de distilleerderij zelf te koop werd aangeboden – ondanks het prijskaartje van 350 pond. Vandaag de dag betaal je daarvoor het dubbele tot zelfs het drievoudige. Tja. Gelukkig heb ik via-via een fles aan de originele prijs te pakken gekregen. Smullen, maar! Tegelijk met deze werd ook een 10-jarig single cask ‘hand-filled’ uitgebracht op exact hetzelfde alcoholpercentage. Dat kan geen toeval zijn.

De neus is een goddelijke mix van fruit en bijenwas, zo typerend voor de betere Clynelish. Appelsienen, appels, aardbei, meloen, mango en ananas. Een beetje jute en zachte kruiden. Iets van natte aarde. Weer verrassend zacht, hoor. Je zou niet zeggen dat deze op meer dan 50% zit, maar dat is dus zeer zeker wel het geval.

De body is olieachtig en zacht gekruid. Denk kruidnagel en een enkele chilipeper. Heerlijke bijenwas, kinine, pompelmoes, tabak en Gyroc. De invloed van de sherryvaten is mooi, maar niet dominant. Het typische karakter van Clynelish torent daar vlotjes bovenuit. Appelsienen leiden, kersen en perzik volgen. Eucalyptus. De alcohol is perfect geïntegreerd, want hier hoeft absoluut geen water bij.

De afdronk is lang, zacht gekruid, fruitig zoet en erg genietbaar. Na tien minuten heb ik nog steeds de smaak van gekonfijte perzik in mijn mond…

Ja, ja, ja! Daar gaan we weer. Midden jaren 1990, hé. Kan niet fout gaan. Dit is liefde op het eerste gezicht. Of beter: love at first sip. Ik kocht hem op de distilleerderij voor 350 pond, wat voor een 20-jarige erg duur is. Maar kijk, hij is uitverkocht en bijgevolg betaal je ondertussen het dubbele tot het drievoudige. Goed zot.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).