Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 10 Year Old 2009/2019 Distillery Exclusive, ‘hand-filled’, Cask #303029
Kleur: goud
ABV: 57.3%

Winegums

Voor het eerst in de geschiedenis kon je bij Clynelish een handgevuld flesje halen tijdens het Highland Whisky Festival 2019. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Clynelish vorig jaar haar 200e verjaardag vierde. De originele Clynelish werd immers opgericht in 1819. Ze waren dan ook redelijk snel uitverkocht, maar ik had een kennis ter plaatse die me een flesje kon scoren. Hoera! Wat is die whisky community toch geweldig. Tegelijk met deze werd ook een 20-jarige uitgebracht op exact hetzelfde alcoholpercentage. Dat kan geen toeval zijn.

De neus is verrassend zacht en barst van de vanille en winegums. Daarnaast krijg ik flink wat appels en appelsienen in een jute zak, honing en bijenwas. Hint van verse perzik en mango. Erg fruitig, erg snoeperig en erg lekker! Flink mineraal ook. En slechts een klein beetje witte peper. Maar je zou niet zeggen dat deze op zo’n hoog alcoholpercentage zit. Als je er een scheutje water bij doet, wordt hij romiger en komt het fruit beter tot uiting. De vanille verminderd, wat in dit geval beter is.

Ook op smaak is hij snoeperig zoet, hoewel er onmiddellijk een flinke gepeperde toets verschijnt. Ja, het alcoholpercentage laat zich nu wél flink gelden. Phew! Hier moet water bij. Dan komt de bijenwas veel beter naar voren, verschijnt er wat kinine en worden de appelsienen bitter. Maar het werkt in zijn voordeel. Citroensap komt er bij. Iets van Gyproc verschijnt, terwijl de winegums hun herintrede doen. Een hint van honing en Turks Fruit. Veel beter!

Zonder water duurt de finish erg lang, maar is hij ook erg kruidig. Te kruidig, zelfs. Met water daarentegen is de afdronk simpelweg heerlijk. Op het sterfbed verschijnt zelfs een ziltje.

Puur is hij gewoon goed, maar met water wordt hij echt uitstekend. En geloof me, hij kan een flinke scheut verdragen. Op het festival te koop voor zo’n 150 pond, op de tweedehandsmarkt betaal je vandaag makkelijk het dubbele.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).