Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 20 Year Old 1996, OB 2019, 200th Anniversary Release, 1819 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.7%

Love at First Sip

Ter ere van de 200e verjaardag bracht Clynelish deze exclusieve botteling uit, die samengesteld werd met slechts een klein aantal sherryvaten die daarvoor speciaal aan de kant werden gelegd in 1996. Ik hoef u niet te vertellen dat deze erg vlotjes van de hand ging – hoewel hij enkel op de distilleerderij zelf te koop werd aangeboden – ondanks het prijskaartje van 350 pond. Vandaag de dag betaal je daarvoor het dubbele tot zelfs het drievoudige. Tja. Gelukkig heb ik via-via een fles aan de originele prijs te pakken gekregen. Smullen, maar! Tegelijk met deze werd ook een 10-jarig single cask ‘hand-filled’ uitgebracht op exact hetzelfde alcoholpercentage. Dat kan geen toeval zijn.

De neus is een goddelijke mix van fruit en bijenwas, zo typerend voor de betere Clynelish. Appelsienen, appels, aardbei, meloen, mango en ananas. Een beetje jute en zachte kruiden. Iets van natte aarde. Weer verrassend zacht, hoor. Je zou niet zeggen dat deze op meer dan 50% zit, maar dat is dus zeer zeker wel het geval.

De body is olieachtig en zacht gekruid. Denk kruidnagel en een enkele chilipeper. Heerlijke bijenwas, kinine, pompelmoes, tabak en Gyroc. De invloed van de sherryvaten is mooi, maar niet dominant. Het typische karakter van Clynelish torent daar vlotjes bovenuit. Appelsienen leiden, kersen en perzik volgen. Eucalyptus. De alcohol is perfect geïntegreerd, want hier hoeft absoluut geen water bij.

De afdronk is lang, zacht gekruid, fruitig zoet en erg genietbaar. Na tien minuten heb ik nog steeds de smaak van gekonfijte perzik in mijn mond…

Ja, ja, ja! Daar gaan we weer. Midden jaren 1990, hé. Kan niet fout gaan. Dit is liefde op het eerste gezicht. Of beter: love at first sip. Ik kocht hem op de distilleerderij voor 350 pond, wat voor een 20-jarige erg duur is. Maar kijk, hij is uitverkocht en bijgevolg betaal je ondertussen het dubbele tot het drievoudige. Goed zot.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).