Bottelaar: Mark & Manny’s Malts
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay 5 Year Old 2014 Aries for Mark & Manny’s Malts, 50 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.1%

Aries

We zijn er erg trots op dat we in 2020 met MMM – Mark & Manny’s Malts – een samenwerking hebben kunnen bekokstoven met de bijzonder getalenteerde kunstschilder Nathalie Pien. Toen we een aantal van haar kunstwerken hadden ontdekt op een vernissage in de Rolf Benz Lounge in de Ghelamco Arena, legden we contact met haar en polsten of zij het zag zitten om enkele van haar geweldige kunstwerken op onze labels te zetten. Ze was meteen geïntrigeerd, zei ja en wij waren in de wolken. Enkele weken later zaten we samen rond de tafel en lieten Nathalie’s verbeeldingskracht los op de door ons geselecteerde whisky. Het duurde niet lang voor we een geweldige match hadden. Onze eerste release in de zogenaamde Artist Series was een feit. Het is een jonge, krachtige doch speelse Islay whisky geworden die gelinkt werd aan de al even jonge, krachtige doch speelse Aries van Nathalie.

Hij is onmiddellijk lekker geturfd met flink wat agrum toetsen – zeg gerust citroensap – plasticine, natte klei, zeewier en brak water. Dat wordt mooi in balans gebracht met appels en vanille. Hij heeft een mooie medicinale toets en vertoont flink wat assen. Makreel op de barbecue. Deze Islay pur sang.

Hij start lekker zoet op appels, vanille en wat karamel, alvorens het citrusfruit zich laat gelden. Maar het duurt slechts een seconde alvorens de turf explodeert op je tong! De rookontwikkeling is fantastisch. Vuil, pittig, geturfd… onmogelijk hier niet van te houden.

De afdronk is rokerig en zoet, middellang en doet een glimlach op mijn tronie verschijnen (om maar te zwijgen van de drang om er nog eentje in te schenken).

Oh, deze gaat ons nog lang heugen. Toegegeven, hij is voor de peatheads onder ons. Moge de winter zich toch nog tonen, want dan gaat deze goed van pas komen om je aan te warmen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).