Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Elgin 12 Year Old 2006 The Nectar of the Daily Drams

Tasting Notes Posted on 09/12/2019 16:18

Distilleerderij: Glen Elgin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Elgin 12 Year Old 2006/2019 The Nectar of the Daily Drams
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Schone van Boskoop

Gaf ik laatst een tasting en in plaats van enkel whisky uit te delen, werd er mij ook een zakje vol samples overhandigd door één van de deelnemers. Nou, die mag nog komen. Eén van de verkregen samples was deze jonge Glen Elgin, nog niet zo gek lang geleden gebotteld door The Nectar. Ik liet me vertellen dat het om een refill sherryvat gaat, wat je hem niet zou nageven als je ziet hoe bleek hij is.

Typische zoete neus met flink wat Europees fruit als perzik, kruisbessen, Schone van Boskoop appels en peren. Er zit nog iets van gedroogd gras in, alsook een enkele paardenbloem. Lente in mijn glas.

Dat wordt mooi verdergezet in de mond, zij het zonder het gras. Dit is fruitig en gaat langzaam maar zeker de snoeperige richting uit. Hard candy, u weet wat ik bedoel. Perzik en appel vooraan, maar achteraan verschijnen er nu van die ananas kubusjes.

De afdronk is wat aan de korte kant, maar wel zijdezacht.

Leuk tussendoortje aan een erg vriendelijke prijs. Dankjewel, Benny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Elgin 13 Year Old 2000 Spirit of Scotland

Tasting Notes Posted on 09/12/2019 06:17

Distilleerderij: Glen Elgin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Elgin 13 Year Old 2000/2013 Spirit of Scotland for Van Wees, refill sherry hogshead #2969
Kleur: goud
ABV: 46%

Snoeperig

Glen Elgin ligt, zoals de naam al aangeeft, net buiten de stad Elgin in de Speyside. De malt is, samen met Linkwood, Mannochmore en Glenlossie, een belangrijke component in de blend White Horse. Er zijn amper officiële bottelingen en de core range bestaat slechts uit een eerder saaie Glen Elgin 12 Year Old die voor minder dan 40 EUR te verkrijgen is. We proeven daarentegen een 13-jarige uit 2000, geselecteerd door Van Wees uit Nederland, maar gebotteld door Spirits of Scotland. Weetje: dit is het ‘b-label’ van Gordon & Macphail, hoewel daar ook flink wat pareltjes onder gebotteld werden.

Zoete en fruitige neus op appels, honing, vanille en citrus. Zomers. Een snoeperig randje na enkele ogenblikken. Denk Haribo beertjes. De alcohol, ondanks het geciviliseerde percentage, is redelijk prominent.

Ook op smaak laat de alcohol zich niet onbetuigd, maar dat neemt niet weg dat deze heerlijk makkelijk wegdrinkt. Zalig zomers op wit en geel fruit, maar ook een Reine Claude pruimpje. De vanille gaat de honing vooraf. Amper kruiden om van te spreken. De nadruk ligt hier op zoete, zomerse fruitjes. En dat werkt, zeker op een warme zomerdag.

Middellange, erg zoete afdronk op pruimpjes en honing. Peper – dan toch – op het sterfbed.

Nou, deze heeft stukken meer karakter dan de klassieke, officiële botteling. En hij kost niet veel meer. Links en rechts nog te vinden. Ja, het is erg duidelijk waarom deze het zo goed doet in blends. Hij heeft body en een erg fruitig karakter.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).