Distilleerderij: Glen Elgin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Elgin 13 Year Old 2000/2013 Spirit of Scotland for Van Wees, refill sherry hogshead #2969
Kleur: goud
ABV: 46%

Snoeperig

Glen Elgin ligt, zoals de naam al aangeeft, net buiten de stad Elgin in de Speyside. De malt is, samen met Linkwood, Mannochmore en Glenlossie, een belangrijke component in de blend White Horse. Er zijn amper officiële bottelingen en de core range bestaat slechts uit een eerder saaie Glen Elgin 12 Year Old die voor minder dan 40 EUR te verkrijgen is. We proeven daarentegen een 13-jarige uit 2000, geselecteerd door Van Wees uit Nederland, maar gebotteld door Spirits of Scotland. Weetje: dit is het ‘b-label’ van Gordon & Macphail, hoewel daar ook flink wat pareltjes onder gebotteld werden.

Zoete en fruitige neus op appels, honing, vanille en citrus. Zomers. Een snoeperig randje na enkele ogenblikken. Denk Haribo beertjes. De alcohol, ondanks het geciviliseerde percentage, is redelijk prominent.

Ook op smaak laat de alcohol zich niet onbetuigd, maar dat neemt niet weg dat deze heerlijk makkelijk wegdrinkt. Zalig zomers op wit en geel fruit, maar ook een Reine Claude pruimpje. De vanille gaat de honing vooraf. Amper kruiden om van te spreken. De nadruk ligt hier op zoete, zomerse fruitjes. En dat werkt, zeker op een warme zomerdag.

Middellange, erg zoete afdronk op pruimpjes en honing. Peper – dan toch – op het sterfbed.

Nou, deze heeft stukken meer karakter dan de klassieke, officiële botteling. En hij kost niet veel meer. Links en rechts nog te vinden. Ja, het is erg duidelijk waarom deze het zo goed doet in blends. Hij heeft body en een erg fruitig karakter.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).