Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glendullan 17 Year Old 1993 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice

Tasting Notes Posted on 04/12/2019 16:10

Distilleerderij: Glendullan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glendullan 17 Year Old 1993/2011, Gordon & Macphail Connoisseurs Choice, Refill Sherry Hogsheads
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Zoet

De Glendullan Distillery werd gebouwd in 1897, naar verluid nadat een overnamebod op Glenfiddich en Balvenie – die slecht enkele kilometers hiervandaan liggen – mislukte. Sinds 1926 is ze in handen van Diageo die de productie vooral gebruikte voor de blends. Pas in 2007 besloten ze de malt op de markt te brengen onder het label The Singleton, zij het wel enkel voor de Verenigde Staten. Vandaag proeven we een oudere release van Gordon & Macphail, gerijpt op een refill sherryvat.

Fruitige en vooral zoete neus op Reine Claude pruimpjes, vanille, kristalsuiker en acaciahoning. Flink wat florale toetsen, alsof ik op een bloemenveiling sta. Zacht gekruid met wat peper en vanille. Als je hem even laat ademen wordt hij iets ‘donkerder’, als u begrijpt wat ik bedoel.

Hij mocht iets meer body hebben wat mij betreft. Mierzoet op een karrenvracht aan honing, gevolgd door een zwarte peperbolletje en kardemom, karamel en tot slot wat geel fruit. Maar minder fruitig dat de neus deed vermoeden. Wel minstens even zoet.

In de finish komt hij beter tot zijn recht. Het zoete wordt een tikkeltje tegengas gegeven door een licht bittere en drogende toets van eik.

Wederom een foutloze Glendullan, maar net een tikkeltje te zoet naar mijn gading.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glendullan 15 Year Old 1999 The Golden Cask

Tasting Notes Posted on 04/12/2019 06:38

Distilleerderij: Glendullan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glendullan 15 Year Old 1999/2015 The Golden Cask, The House of MacDuff, Cask CM#220, 186 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 59.8%

Warme Vanillepudding

Glendullan? Moh, da’s weer zo’n distilleerderij die ik amper tegenkom. Het is nog maar mijn 7e en bovendien eigenlijk al een oude in de zin van enkele jaren geleden gebotteld. Het sample stond ergens achteraan in mijn kast stof te vergaren, moet ik bekennen. Het is een 15-jarige uit 1999 van The House of Macduff.

De neus staat me erg aan. Lekker warm op groene appels, gele potpourri, gebakken peren en warme vanillepudding.

Ondanks het hoge alcoholpercentage is deze prima drinkbaar zonder water. Flink wat vanille, limoensorbet, abrikozenconfituur en een flinke dosis witte peper. Nogal rechttoe-rechtaan, maar absoluut niets mis mee.

Ook in de middellange finish blijft vanille de boventoon voeren.

Typische zomerdram. Blijkbaar nog te krijgen voor zo’n 130 EUR. Dat zou ik er persoonlijk niet voor over hebben, moet ik bekennen, maar deze Glendullan is wel foutloos.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).