Distilleerderij: Glendullan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glendullan 17 Year Old 1993/2011, Gordon & Macphail Connoisseurs Choice, Refill Sherry Hogsheads
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Zoet

De Glendullan Distillery werd gebouwd in 1897, naar verluid nadat een overnamebod op Glenfiddich en Balvenie – die slecht enkele kilometers hiervandaan liggen – mislukte. Sinds 1926 is ze in handen van Diageo die de productie vooral gebruikte voor de blends. Pas in 2007 besloten ze de malt op de markt te brengen onder het label The Singleton, zij het wel enkel voor de Verenigde Staten. Vandaag proeven we een oudere release van Gordon & Macphail, gerijpt op een refill sherryvat.

Fruitige en vooral zoete neus op Reine Claude pruimpjes, vanille, kristalsuiker en acaciahoning. Flink wat florale toetsen, alsof ik op een bloemenveiling sta. Zacht gekruid met wat peper en vanille. Als je hem even laat ademen wordt hij iets ‘donkerder’, als u begrijpt wat ik bedoel.

Hij mocht iets meer body hebben wat mij betreft. Mierzoet op een karrenvracht aan honing, gevolgd door een zwarte peperbolletje en kardemom, karamel en tot slot wat geel fruit. Maar minder fruitig dat de neus deed vermoeden. Wel minstens even zoet.

In de finish komt hij beter tot zijn recht. Het zoete wordt een tikkeltje tegengas gegeven door een licht bittere en drogende toets van eik.

Wederom een foutloze Glendullan, maar net een tikkeltje te zoet naar mijn gading.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).