Bottelaar:
Plantation
Regio: Guyana
Fles: Plantation Guyana 1999
Kleur: amber
ABV: 45%

Perkament

Plantation is het
geesteskind van Alexandre Gabriel, die ook Maison Ferrand – de bekendste cognac
uit de Grande Champagne – nieuw leven inblies in de 1990s. Maar dat is nog niet
alles. Citadelle Gin, Dry Curaçao, Mathilde Liqueur en Froggy B Vodka zijn ook
van zijn hand. De Plantation rum zijn wellicht toch het bekendst. Hun Vintages
zijn een rondreis doorheen alle windstreken waar rum wordt geproduceerd. Deze
1999 komt uit Guyana.

De neus is zoet op
bruine suiker en karamel – Werther’s Original – maar tegelijkertijd aan de
droge kant als van leder en oud perkament. Er zit ook best wat fruit in, in de
vorm van banaan en een hint van appelsien, terwijl kaneel en vanille ook hun
steentje bijdragen. Kokosnoot komt plots opzetten. Het is de hint van
woodsmoke, echter, die deze neus echt wel aangenaam maakt.

Hij is zacht en
mierzoet op de tong. Bananen en ananas op de barbecue, flink wat karamel en
kokosnoten, maar ook iets van pruimen en zelfs dadels. Acaciahoning. Wordt wel
stroperig zoet, nu.

Die zoetigheid zet
zich in alle hevigheid door in de middellange finish, terwijl de kruiden
opnieuw van zich laten spreken.

Het lijkt wel of er
een paar klontjes suiker in deze fles werden gedropt, zo zoet is deze rum. Een
dessert op zich. Heerlijk bij zwarte koffie, geloof me.

Geproefd door
Mark Dermul op 16-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).