Distilleerderij: Jim Beam
Regio: USA
Fles: Knob Creek Rye, OB 2017
Kleur: koper
ABV: 50%

Menthol
& Kruiden

Knob Creek is een merk dat door Jim Beam wordt geproduceerd
in hun distilleerderij in Clermont, Kentucky. Het is een zogenaamde small batch
bourbon die mikt naar het hogere segment. Hij kwam initieel als 9-jarige op de
markt, maar tegenwoordig heeft hij geen leeftijdsaanduiding meer. Naast de
Original 100 Proof is er ook een Single Barrel Reserve, een Smoked Maple
Bourbon (eigenlijk een likeur) en een 2001 Limited Edition (ter ere van de
overdracht van de fakkel van Booker Noe aan zijn zoon Fred). In 2012 werd deze
Knob Creek Rye voor het eerst geïntroduceerd.

Zoete neus op flink wat vanille, maar aangevuld met
enerzijds wilde bloemen en anderzijds flink wat nagellakverwijderaar. Wel erg
romig en zacht. Toffee komt groots opzetten.

Op smaak komen de kruiden alvast eerst (zwarte peper,
kruidnagel en een karrenvracht aan kaneel), gevolgd door karamel, honing en
toffee. Licht drogend met wat menthol.

Dat zet zich door in de middellange finish: menthol en
kruiden, die langzaam wegdeemsteren en de mond droog achterlaten.

Deze is puur zeker drinkbaar en zelfs lekker, maar ik kan
me voorstellen dat het een geschenk uit de hemel is voor bartenders. Ik ga met
deze zelf ook eens aan de slag om een leuke cocktail mee te maken.

83/100

Geproefd door
Mark Dermul op 10-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).