Een straffe titel die meteen mijn aandacht trok toen ik
laatst in de bibliotheek stond. Meepakken, dacht ik. En in één ruk uitgelezen
op een barre zondagnamiddag. Omdat het zo goed is? Nee. Het leest gewoon heel
vlot en illustraties en infographics – die overigens erg mooi gestileerd zijn –
nemen echt wel veel plek in, waardoor het boek minder tekst bevat dan de 192
pagina’s doen vermoeden.

Het boek is een leuke, vlot geschreven beginnersgids die je
langs de geschiedenis en het productieproces van whisky loodst en je voorziet
van een groot aantal whiskyweetjes en flink wat achtergrondkennis. In
eenvoudige taal en uitgebreid geïllustreerd wordt ook de eventuele rol van
whisky in de keuken en in de cocktailbars beschreven.

Hoewel er geen proefnotities in staan, wordt wel flink wat
aandacht besteed aan het hoe-en-waarom van het proeven en welk glas je daar
best bij gebruikt. Hoe een barkastselectie samen te stellen was aan mij minder
besteed, maar ik snap de beweegredenen van de auteur wel.

Storend vond ik de enkele foutjes die toch wel opvielen. De
Excise Act dateert niet van 1923, maar van exact een eeuw eerder. Een slordige
typo. En de bekendste blend ter wereld is niet Johnny maar Johnnie Walker – da’s geen typo meer en
zou toch niet mogen. Maar afgezien daarvan een erg leuk, kleurrijk boek dat
zeker bij de beginnende liefhebber in de smaak zal vallen.

Oorspronkelijk in het
Frans verschenen in 2016 als ‘Le whisky c’est pas sorcier’ maar prima vertaald.

Whiskykenner wordt
je zo
192 pagina’s, Nederlands
Hardback
Mickaël Guidot
Good Cook BV
ISBN 978-94-6143-177-6
23 EUR