Distilleerder: Stefan
Klindtberg
Regio: Amrum, Duitsland
Fles: Öömrang Gin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 42%

Zeezout

Aan de grens tussen Duitsland en Denemarken
liggen enkele eilandjes voor de westkust. Eén daarvan is Amrum, waar in juni
2017 een nieuwe gin het daglicht zag: Öömrang Gin – spreek uit ‘oemran’. Het is
eigenlijk gewoon de naam van het eiland in het plaatselijke dialect. De
48-jarige Stefan Klindtberg experimenteerde jarenlang in zijn keuken en toen
hij het recept eindelijk naar zijn zin kreeg, ging hij commercieel aan de slag,
zij het wel heel kleinschalig. Naast jeneverbes gebruikt hij ook tonkaboon,
kardemom, rozen, hibiscus, citroenen en pruimen. Maar wat deze gin uniek maakt
is het feit dat er ook een snufje Amrum zeezout in de mix gaat en dat hij
versneden wordt met het duindoornig eilandwater.

Ja, het eerst wat
opvalt, is dat dit inderdaad een zilte gin is! Maar ook de pruimen zijn
onmiskenbaar en dat maakt deze gin toch wel heel apart, moet ik zeggen. Daarnaast
krijg ik wat klassieke citrustoetsen en iets wat me aan koude thee doet denken.
Dan zal dan wel de hibiscus zijn.

Hij is romig en
rond, met nu toch de nadruk op de jeneverbes, maar hij gaat over en weer tussen
zoet en zilt. Flink kruidig, ook. Warmend.

Hij blijft ook
lekker lang hangen, maar op het sterfbed is hij wel weer erg zilt.

Aangenaam om puur
te drinken, maar de neiging om naar een glas water te grijpen omwille van het
zilte is niet iets waar ik op zit te wachten.

GIN & TONIC

Ik ga hem voor mijn
G&T wat tegengas geven met een schijfje limoen en een Erasmus Bond
Botanical tonic. Op de neus is van het zilt niets meer terug te vinden. Ik ben
niet zeker of dat een goede zaak is, moet ik bekennen. Op smaak is hij zalig
fris en gaat hij naar de klassieke gins, doch met een mooie bittere toets aan
het einde. Niet echt zoet, zoals ik het graag heb.

Helaas enkel lokaal
te krijgen. Bedankt, Heiko, voor dit leuke flesje. Spijtig genoeg is Dearly
Beloved hier ook tuk op, dus zal het snel naar de eeuwige ginvelden gestuurd
worden.

Geproefd door
Mark Dermul op 27-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).