Bottelaar: Southern Liqueur Co
Regio: Zuid-Afrika
Fles: Amarula cream liqueur
Kleur: beige
ABV: 17%

Citroenijs

Eén van mijn medewerkers is een verwoed
Afrika-liefhebber en ze brengt steevast haar jaarlijks een vakantie door op het
machtige continent. Vorige zomer kwam ze weer met een fles Amarula, die in Phalaborwa
(Zuid-Afrika) – aan de rand van het bekende Kurgerpark – wordt gemaakt (hoewel
hij ook bij ons makkelijk te krijgen is). Het is een roomlikeur die gemaakt
wordt van een Marula-distillaat verrijkt met verse room. De Marula is een boom
waarvan de olifanten zich erg graag van de bessen bedienen. Daarom wordt hij
soms ook de olifantenboom genoemd. Dat de olifant gekozen werd als logo op het
label hoeft dan ook niet te verbazen. Het distillaat rijpt twee jaar op kleine
Franse eiken vaten, alvorens de room wordt toegevoegd. Hij verscheen voor het
eerst op de markt in september 1989.

De neus is verrassend fris op citrustoetsen en
niet zo vettig als de meeste roomlikeuren. Daarnaast zijn de klassieke toetsen
van chocolade en karamel natuurlijk nooit ver weg. Ook flink wat vanille en een
hint van koffie.

In de mond is hij
romig (note to self: no shit, Sherlock!)
maar toch fris. Opnieuw ben ik aangenaam verrast door de sprankelende citrus.
Doet wat denken aan citroenijs met chocoladesaus.

Geen sprake van een finish bij dit drankje.

Anders door zijn zoet-frisse citrus, wat ik wel
leuk vind. Dit gaat lekker bij de koffie of bij het dessert (of zelfs op een
bolletje roomijs), maar ik kan me ook voorstellen dat je hier prima cocktails
mee kan maken. Een fles kost zo rond de 20 EUR. Bedankt, Miranda!

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).