Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

John Distilleries

Distilleerderijen Posted on 13/06/2014 20:07

John Distilleries PVT

110 Pantharapalya

Mysore Road, Bangalore

560 039

India

http://www.pauljohnwhisky.com

Goa

Paul P. John, zoon van de eigenaar van een groot aantal plantages in India, richtte National Distilliers op in 1992 als onderdeel van het spiritsbedrijf van zijn vader (National Wines). In 1995 lanceerde hij Original Choice Deluxe Whisky (na enkele rechtzaken tegen concurrenten in India) en wijzigde de naam van het bedrijf naar John Distillers. Vandaag de dag worden meer dan 10 miljoen cases verkocht van deze whisky, allemaal in India zelf!

Naast deze whisky produceren zij ook de blends Grand Duke, Black Pelican en Roulette, Mont Castlé brandy, Big Banyan en Apersand wijn, een versterkte wijn die naar de naam Goana luistert, maar deze dranken komen amper tot over de landsgrenzen. Hoewel het hoofdkantoor van John Distillers in Bangalore staat, bevindt de distileerderij zich in Goa. Ze beschikt over één wash en één spirit still, samen goed voor een dagelijkse productie van 3.000 liter. Rijping vindt plaats in een ondergrondse kelder, die voorzien is van klimaatcontrole en airconditioning. Zo’n 10.000 bourbonvaten liggen hier opgeslagen.

Single Cask 161

Pas in 2008 besloot John Distillers om single malt te gaan produceren en kiest hiervoor locale ingrediënten. De Master Blender, Michael John (geen familie), moest instaan voor de kwaliteit. Hun eerste release, op 4 oktober 2012 in London, was een single cask 161. Later dat jaar werd ook vat 163 gebotteld op een ABV van 57%. Als u weet dat de spirit op vat gaat op 55% (minder dus dan de standaard die in Schotland gebruikt wordt), verbaast het misschien dat het ABV omhoog gaat, maar dat heeft alles te maken met het moessonklimaat in Goa, waar temperaturen van 35° geen uitzondering zijn, terwijl het ’s nachts dikwijls rond de 20° blijft.

Ook het angels’ share, dat in Schotland zo rond de 2% per jaar ligt, loopt in Goa op tot 10 à 12%. Na drie jaar rijping blijft er in een hogshead amper 150 flessen over. Daar staat natuurlijk tegenover dat rijping veel sneller verloopt, waardoor deze Indische whisky na 4 à 5 jaar dezelfde ontwikkeling doormaakt dan een Scotch van 12 à 15 jaar.

Range

De range bestaat momenteel uit vier verschillende single malts: Brilliance en Edited op 46%, Classic en Peated op vatsterkte. En natuurlijk de eerder genoemde single cask (ondertussen is ook vat 164 gebotteld).

Bedoeling is om in de toekomst ook enkele single casks en ook speciale releases te lanceren.



Amrut Blackadder Raw Cask Sherry Finish

Tasting Notes Posted on 13/06/2014 07:34

Distilleerderij: Amrut
Regio: India
Fles: Amrut Blackadder Raw Cask, Sherry Cask BA17/2013, 236 bts
Kleur: vol tot oud goud
ABV: 62,3%

Curry & Chili

Blackadder is één van
de weinige onafhankelijke bottelaars die de Indische single malt al vermarkte.
Dit Raw Cask – wat betekent dat er nog kleine stukjes vatrestjes in zitten
alsook alle oliën en dergelijke – kwam in juni 2013 op de markt. Het betreft
een sherryvat.

Zalige neus op zowel
zoet als turf. Geel en donker fruit. Denk sultanas, vijgen en gedroogde ananas,
gehuld in een jasje van zachte turf die toch voldoende rokerigheid aan de dag
legt om je te laten watertanden. Na verloop van enkele minuten komt daar banaan
bij, alsook mokka en pudding met karamel. Love it! Met water wordt hij niet
alleen zoeter, maar ook rokeriger. Dus alles komt wat meer tot uiting, zonder
dat hij aan kracht verliest. Een zwemmer.

Hij zet zachter aan
dan verwacht, ondanks het hoge ABV. Maar eens hij je smaakpapillen omhult,
ontploft hij in een heftige kruidigheid. Curry, gember, zwarte peper,
kruidnagel, chili. Het fruit heeft wat moeite hier doorheen te prikken, maar
uiteindelijk krijg ik toch opnieuw banaan en wat ananas. Mirabellen, ook, die
kleine gele pruimen. De rokerigheid is wel een pak minder dan op de neus, maar
dat stoort allerminst. Met water blijft hij mooi fruitig en krijgt hij nog wat
gebak erbij.

De finish duurt
bijzonder lang en blijft kruidig tot hij uiteindelijk een zoete, rokerige dood
sterft.

Deze won een zilveren
medaille in de Malt Maniac Awards van 2013, wat niet hoeft te verbazen. Net
geen 100 EUR. Een toppertje van Robin Tucek en de zijnen.

87/100

Geproefd
door Mark Dermul op 05-05-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).