Distilleerderij: Amrut
Regio: India
Fles: Amrut Blackadder Raw Cask, Sherry Cask BA17/2013, 236 bts
Kleur: vol tot oud goud
ABV: 62,3%

Curry & Chili

Blackadder is één van
de weinige onafhankelijke bottelaars die de Indische single malt al vermarkte.
Dit Raw Cask – wat betekent dat er nog kleine stukjes vatrestjes in zitten
alsook alle oliën en dergelijke – kwam in juni 2013 op de markt. Het betreft
een sherryvat.

Zalige neus op zowel
zoet als turf. Geel en donker fruit. Denk sultanas, vijgen en gedroogde ananas,
gehuld in een jasje van zachte turf die toch voldoende rokerigheid aan de dag
legt om je te laten watertanden. Na verloop van enkele minuten komt daar banaan
bij, alsook mokka en pudding met karamel. Love it! Met water wordt hij niet
alleen zoeter, maar ook rokeriger. Dus alles komt wat meer tot uiting, zonder
dat hij aan kracht verliest. Een zwemmer.

Hij zet zachter aan
dan verwacht, ondanks het hoge ABV. Maar eens hij je smaakpapillen omhult,
ontploft hij in een heftige kruidigheid. Curry, gember, zwarte peper,
kruidnagel, chili. Het fruit heeft wat moeite hier doorheen te prikken, maar
uiteindelijk krijg ik toch opnieuw banaan en wat ananas. Mirabellen, ook, die
kleine gele pruimen. De rokerigheid is wel een pak minder dan op de neus, maar
dat stoort allerminst. Met water blijft hij mooi fruitig en krijgt hij nog wat
gebak erbij.

De finish duurt
bijzonder lang en blijft kruidig tot hij uiteindelijk een zoete, rokerige dood
sterft.

Deze won een zilveren
medaille in de Malt Maniac Awards van 2013, wat niet hoeft te verbazen. Net
geen 100 EUR. Een toppertje van Robin Tucek en de zijnen.

87/100

Geproefd
door Mark Dermul op 05-05-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).