Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teaninich Distillery

Distilleerderijen Posted on 30/11/2013 16:02

Teaninich Distillery
Alness, Ross-shire IV17 0XB
Scotland
Tel +44 1349 885 001

Munro

Zo’n
20 kilometer ten noorden van Inverness, vlakbij Invergordon aan de Cromarty
Firth, werd in 1817 de Teaninich Distillery opgericht. Captain Hugo Munro, de
oprichter, verkocht ze dertien jaar later aan zijn jongere broer,
Luitenant-Generaal John Munro. Het combineren van een militaire loopbaan en die
van een distillateur bleken echter moeilijk combineerbaar, dus leasde hij de
distilleerderij vanaf 1850 aan Robert Pattison uit Leith.

Tussen
1869 en 1932 gaat de distilleerderij nog een aantal keer over in andere handen,
waaronder in die van Robert Innes Cameron (vanaf 1904), die ook een vinger in
de pap had bij Benrinnes, Linkwood en Tamdhu. Na zijn dood werd de
distilleerderij verkocht aan DCL (de voorloper van Diageo), die tot op heden
nog steeds eigenaar is. Teaninich is een eerder onbekende malt, omdat Diageo ze
bijna uitsluitend gebruikt voor haar blends, zoals Johnnie Walker. Ze staat
misschien nog het meest bekend omwille van het feit dat het de eerste
distilleerderij was waar zowel electriciteit als de telefoon werden ingevoerd.

A-side / B-side

In
1970 bouwde DCL een volledig nieuwe distilleerderij (die de ‘A-side’ werd
genoemd) naast de oude (vanaf dan de ‘B-side’). Gedurende enkele jaren
produceerden zij naast elkaar, totdat als gevolg van de crisis de oude in 1984
werd gesloten, de nieuwe in 1985. In 1991 werd enkel de nieuwe distilleerderij
heropend door United Vintners & Distillers (de opvolger van DCL).

Naast
de zes stills beschikt Teaninich over een uniek systeem voor de productie van
de mash. In plaats van de klassieke mash tun, gebruikt Teaninich een filterpers
(zoals die ook bij verschillende brouwerijen gebruikt wordt), waarbij de wort
wordt opgevangen nadat de mash door 24 lagen stof werden geperst en de draf
werd afgevoerd. Teaninich produceert jaarlijks om en bij de 4 miljoen liter.

Investeringen

In
april 2013 kondigde Diageo enkele grote investeringen aan, waaronder de bouw
van een volledig nieuwe distilleerderij in Alness, op hetzelfde terrein waar
momenteel Teaninich staat. Deze nieuwe distilleerderij zou 50 miljoen pond
kosten, 16 stills krijgen en een jaarproductie kunnen opleveren van maar liefst
13 miljoen liter spirit per jaar.

Ook
in de Teaninich distilleerderij zelf zal 12 miljoen gestoken worden om diens
productie te verdubbelen. De B-side heropenen? En verder gaat Diageo ook flink
investeren in twee van haar Speyside distilleerderijen: Mortlach en Glendullan.

Range

Zoals
gezegd wordt het leeuwendeel van de productie gebruikt voor de blends van
Diageo en dus maar een klein percentage als single malt gebotteld. Er is de
semi-officiële Flora & Fauna 10 Year Old en twee Rare Malts selections, alsook
de Manager’s Dram uit 2001 en de Manager’s Choice uit 2009. Er werd ook een
speciale 12 Year Old gebotteld voor de heropening van de distilleerderij in
1991.

Cadenhead,
Signatory, Ian MacLeod, Duncan Taylor, maar vooral de Scotch Malt Whisky
Society en Gordon & Macphail zijn de onafhankelijke bottelaars die
Teaninich aanbieden.



Glenfarclas 14 Year Old 1989 for Dewit

Tasting Notes Posted on 30/11/2013 08:31

Distilleerderij: Glenfarclas
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfarclas 14 Year Old 1989/2003 OB for Dewit – Overijse, Plain Hogshead
#5051, 307 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58,7%

Grainfarclas

Deze oude botteling werd speciaal voor Wijnen
Dewit

uit Overijse uitgebracht, ondertussen al een decennium geleden. Het straffe van
de zaak is dat hij daar vandaag nog steeds te krijgen is, weliswaar tegen een
prijs van bijna 90 EUR. Wat leiden we daaruit af? Slechte whisky? Slechte
marketing? Wie weet? Vraag me niet wat een ‘Plain Hogshead’ is. Is dat virgin
oak?

De neus vertoont alleszins heel wat zoets dat
me meteen aan oude grain doet denken. Best wat wit en geel fruit, zoals meloen
en sultanas, maar vooral iets wat me aan vernis of zelfs rubber doet denken. De
goede rubber, welteverstaan, geen sulfertoestanden. Flink wat bloemen ook. Een
weide vol wilde bloemen. Heidehoning. Alles bij elkaar werkt het wonderwel en
is dit een zeer aangename, ietwat complexe neus.

Zijdezacht bij aanzet, maar wordt dan plots
toch erg kruidig. Flink wat tannine, zoethout, gember, kruidnagel, witte peper.
Daar zit het ABV zeker voor iets tussen.
Wordt dan een beetje romiger en fruitiger. Het zoete keert snel weer.
Het eikenhout zorgt wel voor een licht, drogend bittertje.

Korte, maar warme en scherpe finish met de
nadruk op de tannine en een streepje woodsmoke.

Nou, volgens mij kan het enkel het
prijskaartje zijn dat deze ervan weerhoud om vlot van de hand te gaan. Want
lekker is hij alleszins!

85/100

Geproefd
door Mark Dermul op 14-10-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).