Eén van mijn whiskygabbers, Jan VC, vroeg me om voor hem en een paar collega’s en
vrienden een whiskytasting te hosten voor zijn verjaardag. Nou, dat doen we met
veel plezier, zeker als je een lijstje whisky’s aangeleverd krijgt met de
vrijheid om je eigen line-up samen te stellen.

En dus gingen we voor deze prachtige whisky’s:

– Balblair
1990 (duty free)


Balvenie
21 Year Old PortWood (in combinatie met pure chocolade)


Highland
Park 25 Year Old

– Bunnahabhain
Toiteach (in combinatie met gerookte zalm)

– Bruichladdich
18 Year Old Vin de Paille (in combinatie rozijnencake)

– Port
Charlotte PC8 (in combinatie met haggis)

– Port
Askaig 25 Year Old (in combinatie met blauwe kaas)

Toeval of niet, aan de linkerkant van de tafel namen de
collega’s plaats, aan de rechterkant de vrienden, iets wat tot best wat
hilariteit leidde tijdens de tasting.

Door middel van een powerpoint hielden we even stil bij
de whiskyregio’s en het productieproces, alvorens over te gaan tot de
effectieve proeverij.

Balblair 1990

We begonnen met een lekker zoete, maar toch pittige
Highlander, namelijk de 18 (of is het 19?) jarige Balblair 1990, die je in de
luchthaven kan aanschaffen.

Balvenie 21 Year Old Portwood

Dan maakten we een tussenstop in Speyside, waar we de 21
jarige Balvenie op portvat aan de lippen zetten. De pure chocolade die Katrien
en Sabine er bij zetten, maakte voor een geslaagde combinatie.

Highland Park 25
Year Old

Dan naar het verre noorden, Orkney, voor de geweldige
Highland Park 25 Year Old, die terecht tot één van de favorieten van de avond
werd verkozen. Zacht en zoet geturfd, maar met een complexiteit die menig
whisky in zijn schaduw zet. Heerlijk!

Bunnahabhain Toiteach

Deze Bunna is flink geturfd. Toiteach (spreek uit ‘Toch
Chach’) betekent immers ‘meer gerookt’. Op de neus kreeg ik vooral visolie en
barbecue, maar op smaak werd hij lekker fruitig, wat een prachtig contrast
opleverde met de gerookte zalm op toast.

Bruichladdich 18 Year Old Vin de Paille

Deze Laddie werd gefinished op Vin de Paille wijnvaten, u
weet wel: de wijn die gemaakt wordt van druiven die op stromatten hebben
gedroogd. De neus barstte dan ook van de zoete fruitigheid à la rozijnen en
druiven en heel wat honing. Mooi uitgebalanceerd en geweldig om de rozijnencake
mee weg te spoelen.

Port Charlotte PC8

Met zijn 40ppm de turfbom van de avond. Mooie zeearoma’s,
maar ook aarde en mos. De haggis – die Katrien overigens tevens met wat whisky
had bereid – paste perfect bij deze hartige dram.

Port Askaig 25 Year Old

Deze vermomde Caol Ila was initieel best zacht, maar
lekker fruitig met heel wat citrus. Lekker waxy, ook, waardoor hij tevens de
blauwgeaderde kaas beter tot uiting bracht. Zoethout en boenwas, appelsien en
zilt. Zeer mooi gebalanceerd en opbouwend van karakter. Geweldige whisky.

Aan het eind van de rit werd via de klassieke
handopsteking een top drie samengesteld. En dat was met zo’n kleine groep (we
waren met z’n 11, mezelf incluis) niet zo gemakkelijk. Dit werd het verdict:

1. Port
Askaig 25 Year Old

2. Highland
Park 25 Year Old

3. Een
ex aequo van de PC8, Laddie 18 en Balblair.

Bedankt, Jan & Katrien, voor de gezellige ontvangst.
En bedankt, Jan, voor de vele samples die ik je mocht ontfutselen. En een extra
merci voor de mooie geschenken om toe te voegen aan mijn Auchentoshan
verzameling!

Je hebt nu een jaar de tijd om je barkast nog wat aan te
vullen. Dan kunnen we dit feestje volgend jaar nog eens overdoen.