Compass Box Delicious Whisky Ltd
Chiswick Studios
9 Power Road
London W4 5PY
UK
tel +44 20 8995 0899
fax +44 20 8742 1948
http://www.compassboxwhisky.com
john.glaser@compassboxwhisky.com
In 2000 zette John Glaser, na een carrière in de wijnwereld en bij Johnnie Walker, zijn eigen bedrijfje op dat de whiskywereld op zijn grondvesten zou doen daveren: Compass Box. John runt geen distilleerderij en ook geen bottelarij. Maar we mogen hem ook niet als een blender zien. Hij is een whiskykunstenaar.
Compass Box koopt de beste distillaten van de beste distilleerderijen, gerijpt in de beste vaten. Althans, dat is wat de brochure zegt. Maar wie al een whisky van Compass Box aan de lippen gezet heeft, zal dit snel beamen. De gebruikte spirit is natuurlijk van groot belang, want Compass Box heeft hier geen vat op (pun intended).
Bedoeling is dat op quasi artisanale manier nieuwe whisky wordt gecreëerd. John begon eerst in zijn eigen keuken de whisky’s te finetunen, vandaag de dag is hij innovatief op zoek naar evoluties binnen de traditionele technieken, in het bijzonder naar rijping.
Dit loopt niet altijd van een leien dakje. Omdat hij niet distilleert, is houtkeuze van groot belang. Voor zijn Spice Tree ging Glaser op zoek naar het beste hout ter wereld. Hij wilde staven van Franse eik aan de binnenkant van bestaande vaten aanbrengen, met de bedoeling de rijping gunstig te beïnvloeden. Maar de Scottish Whisky Association (SWA) wees hem erop dat er niets aan de vaten mocht worden toegevoegd en dreigde met een rechtszaak. Glaser zag dat niet zitten en haalde de Spice Tree uit de rekken. Ondertussen is er een tweede versie op de markt, gerijpt op Franse (Vogezen) eiken vaten met flink getoaste bodem en top.
Glaser verwijt de SWA kortzichtigheid: ‘They are more about the law than visionary thinking’. Terwijl de distilleerderijen steeds meer kosten besparen door efficiëntere gist te gebruiken, fermentatie- en distillatietijden in te korten, kortom één en ander te stroomlijnen, gaat de kwaliteit er volgens hem toch op achteruit. Flavour creep, zo omschrijft hij het. Minder karakter en complexiteit. Door zijn experimentele technieken wil Glaser die teloorgang tegengaan.
De range bestaat momenteel uit deze non-chill filtered en non-coloured whisky’s:
– The Spice Tree (v2)
– Lady Luck
– Asyla
– Oak Cross
– The Peat Monster
– The Peat Monster Reserve (een magnum van 1,5 liter)
– Orangerie
– Hedonism
– Hedonism Maximus
Daarnaast lanceerde Compass Box ook een speciale reeks van 16 single casks op cask strength onder de banier Canto Casks (Cask 6 is enkel beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en de opbrengst ervan wordt geschonken aan Cancer Research UK).
Vandaag de dag wordt John Glaser wereldwijd beschouwd als een van de meest gerespecteerde whiskymakers van zijn generatie. Hij won al 4 keer de prestigieuze titel ‘Innovator of the Year’, uitgereikt door Whisky Magazine.