Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dank u, Andy!

Dank u! Posted on 09/12/2009 20:29

De ‘Dank u, collega!’ begint stilaan op een reeks te lijken, maar ik vind het absoluut niet erg!

Het werkt blijkbaar aanstekelijk (en is ongetwijfeld kwalijk voor mijn reputatie), maar opnieuw werd ik door een collega verrast (u moet weten dat mijn team uit 9 mensen bestaat, dus er is nog ruimte voor verdere ‘afleveringen’ van deze ‘reeks’).

Vanmorgen kreeg ik van mijn medewerker Andy een klein maar fijn geschenk.

Het zijn twee miniaturen die ik nog niet in mijn verzameling heb, dus ze worden in dank aanvaard en krijgen hun plaats in de barkast : Famous Grouse en Ballantine’s Finest, allebei blends van goeie afkomst!

Bedankt, Andy!

Tasting notes volgen!



Als een Duvel in een whiskyglas

Aankondigingen Posted on 09/12/2009 12:59

Gelezen in De Standaard van 09/12/2009.

BREENDONK – Wat gebeurt er als je een Duvel distilleert en laat rijpen op eikenhouten vaten? Hedwig Neven van brouwerij Moortgat brouwde zo de Duvel Distilled, een jonge whisky van Duvel.

Brouwerij Moortgat wil de Duvel Distilled, waarmee brouwmeester Hedwig Neven drie jaar geleden begon te experimenteren, niet commercialiseren. ‘Wij zijn in de eerste plaats brouwers en bier is ons basisproduct’, zegt ceo Michel Moortgat. ‘Duvel is ons icoon, daar mag niets aan worden veranderd. Het recept is nog altijd hetzelfde als in 1923. Maar tegelijk willen we graag nieuwe dingen uitproberen, het houdt onze mensen van productontwikkeling scherp, het laat onze brouwmeester toe om te experimenteren.’

In oktober 2007 lanceerde brouwmeester Hedwig Neven de Duvel Tripel Hop, door aan het basisrecept van Duvel drie hopkwaliteiten toe te voegen. ‘Het liep storm voor een van de 30.000 flessen’, zegt marketingdirecteur Johan Van Dyck. ‘Een Duvelliefhebber houdt van een zijsprongetje zo nu en dan. Hij wil weten wat de mogelijkheden zijn en hoe die dan smaken.’

Brouwmeester Hedwig Neven en Dimitri Staelens, hoofd van de afdeling kwaliteitszorg, stellen graag dezelfde vraag. ‘Het begin van het whiskyproces is precies hetzelfde als dat van bier: een mengsel van mout en water dat wordt gebrouwen’, zegt Dimitri Staelens. ‘Vanaf een bepaald punt gaan wij verder met het brouwproces en gaat men voor whisky het product stoken. Omdat brouwen onze specialiteit is, vroegen wij ons af of het resultaat beter of anders zou zijn dan van een andere whisky, waar de grootste aandacht naar het distilleren gaat. Aan de proever om daarover te oordelen.’

‘We hadden niet de pretentie of opzet om ons product whisky te noemen, al zouden we dat officieel wel mogen’, zegt Johan Van Dyck.

‘Het product is gemaakt op basis van granen, heeft drie jaar gerijpt en bevat 40 procent alcohol, de drie basisvoorwaarden om van een whisky te mogen spreken. We doen dat bewust niet, want we bieden weliswaar een goed, zuiver en lekker product aan, maar we zoeken niet de concurrentie op met distilleerderijen die daar hun specialiteit van hebben gemaakt.’

De oplage blijft beperkt tot 2.750 genummerde flessen die enkel nu zaterdag worden verkocht in het Duvel Depot aan de brouwerij zelf. Een exclusief cadeau dus voor een echte Duvelliefhebber. ‘Er liggen opnieuw enkele vaten te rijpen’, zegt Michel Moortgat. ‘Maar wellicht zullen we die pas uitbrengen als de drank nog langer dan drie jaar heeft gelegen.’

Duvel Distilled is zaterdag vanaf 10 uur te koop voor 30 euro in de Duvel Shop, Breendonkdorp 66, Puurs.