Bottelaar: A.D. Rattray
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Cask Islay 2021, A.D. Rattray
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Voordeel

Van de Cask Islay is het geweten dat het eigenlijk een Caol Ila betreft. Dat verklaart meteen ook waarom ik ‘m zo lekker vind, denk ik dan. Ik proefde eerder al bottelingen uit 2010 en 2014. Beide bevielen me, zeker als je naar het prijskaartje kijkt. Niet eens 35 EUR.

Zoet op vanille en citrusfruit, ondersteund door heldere maritieme elementen. Jong, ja zeker, maar bij Caol Ila vind ik dat vaak een voordeel. Zo ook hier. Erg toegankelijke en frisse Ileach.

Op smaak krijg ik een prima verderzetting van de neus, maar wel met een zachte rookontwikkeling, een prikkelend pepertje en een zoetzure toets van turf. Erg lekker, erg toegankelijk, simpelweg erg goed.

De finish is middellang, pittig, rokerig, warm en zoet. Islay pur sang.

Ideale daily dram tijdens de gure wintermaanden. Thx, Manny, deze smaakt mij altijd!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).