Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Wagging Finger 2019 Spirit, former Strathearn #141 cask
Kleur: goud
ABV: 67%

Boeiend

Moh, het blijft een kleine wereld! Ik proefde net Strathearn cask #140 van de CasQueteers en verwees daarbij naar vaatje #141 dat ik enkele jaren daarvoor geproefd had. Dat was gebotteld voor de Belgische club BYOB-C. En dat vaatje is blijkbaar bij onze goede vriend Erik uit Deventer terecht gekomen, want hij heeft er in 2019 zijn Wagging Finger spirit op te slapen gelegd. Die spirit proefde ik ook al eerder (ja, u weet wel, mijn zwak voor new make). Volgend jaar dan eindelijk Wagging Finger whisky op de markt? Ik kijk er alvast naar uit. Maar ondertussen even deze spirit proeven, toch?

Erg cleane neus op appels en pompelmoes, munt en abrikozenconfituur. Ondanks het hoge ABV wordt mijn neus niet verdoofd. Dit is nu al zoet en snoeperig en erg aangenaam. Er zit nog iets romigs in. Of waxy, zo u wil. Als tijgerbalsem. Nougat, druivensuiker en witte chocolade. Bijzonder interessant.

Die waxiness keert terug op de tong. Wederom erg clean en flink wat pompelmoes, maar dan plots flink rokerig! Dit is geturfd, zeker weten! En het werkt erg goed. Voeg daar nu wat toetsen van rood fruit aan toe (dat moet wel van de Strathearn komen die eerder op dit PX-vat rijpte) en het plaatje is compleet. Doet even aan genever denken, echt waar. En die 67%? Nope, die voel ik niet. Perfect geïntegreerd.

De afdronk is zoetzuur, lang en zacht rokerig en geweldig boeiend.

Erik, graag twee flesjes aan de kant houden voor mij aub!

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).