Distilleerderij: Strathearn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Strathearn 3 Year Old 2015/2019 Private Cask #140 for CasQueteers, ex-PX Sherry, 60 bts
Kleur: koper
ABV: 56.7%

Excellent

In maart 2019 proefde ik private cask #141 dat door de jongens van BYOB-C werd gebotteld en vandaag krijg ik een sample te pakken van cask #140 dat gebotteld werd voor het collectief CasQueteers. Kleine wereld, toch? Deze werd gebotteld op zo’n 6 maanden voordat Douglas Laing de boel overkocht. Aan de slag!

Wat een prachtige, zoete neus is me dat! Een karrenvracht aan rood fruit: aardbeien, frambozen en rode bessen met een blaadje munt erbij. Erg snoeperig. Doet wat aan Haribo beertjes denken. Maar hij vertoont absoluut géén new make-y trekjes meer, hoor. Nog wat abrikozen. Denk Supermanlogos, de snoepjes.

Prima mondgevoel. En hij brandt niet, ondanks het hoge ABV. Wederom rood fruit, munt en abrikozen, maar nu ook wat rozenwater en limonade van mango. Lekker kruidig op kruidnagel en kaneel. Hier hoeft geen water bij.

De afdronk blijft zoet, erg zoet zelfs. Met een pittige kruidigheid die lang blijft hangen.

Indrukwekkend voor een driejarige malt, hoor. Excellent PX-vat, zoveel is duidelijk.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).