Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2017/2020, Ex-bourbon & Cognac Barrel Finish cask #16, 20cl, 267 bts
Kleur: vol goud
ABV: 47%

Cognac

Toen de coronacrisis uitbarstte lanceerde Bart Joosten van Eaglesburn een oproep om een pre-order te plaatsen, zodat hij fondsen kon genereren om zijn ketels te laten draaien. In oktober zouden we dan onze flesjes in huis hebben. Ik liet me dat geen twee keer vertellen en bestelde er onmiddellijk vier. Enerzijds omdat ik Bart graag steun, anderzijds omdat mijn ervaring met zijn whisky erg goed zijn. En deze werden de flesjes geleverd, dus ga ik er met veel plezier even voor zitten. Het unieke aan deze jongeling is dat hij gefinisht werd op een cognac vat.

Oh, wat een mooie neus, zeg. Zijdezacht met het typische DNA van Eaglesburn (mandarijntjes, houtschaafsel, peperkoek) aangevuld met mooie, heldere toetsen van jonge appels in de pan, besprenkeld met wat kaneel. Dat moet wel van het cognac vat zijn, natuurlijk. Karamel en thijm komen erbij. Ontwikkelt nog mooi in het glas en kan zijn jonge leeftijd op de neus alvast erg goed loochenen. Knap.

Pittig op smaak. Vooreerst lekker romig, waardoor hij je mond helemaal vult, maar dan komen de fruitige en de houttoetsen stevig opzetten. Appel, appelsien, perzik en abrikozen worden gevolgd door kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Erg rond en smakelijk.

Lekker lange, warme, kruidige en zoete afdronk.

De beste Eaglesburn tot nu toe. Een vloeibaar dessertje uit Nederland. Volgend jaar plan ik een editie van WhisQy met allemaal ‘new kids on the block’ en deze stop ik met veel plezier in die line-up!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).